MSC-cruiseschepen ontmoeten elkaar in IJmuiden

19 juli 2013

Ontmoeting van de MSC Opera en de MSC Magnifica bij IJmuiden.
Video: Maarten Nouwen, Amsterdam Cruise Port 

 

Een bijzondere ontmoeting voltrok zich op woensdag 17 juli in de haven van IJmuiden waar twee cruiseschepen van MSC Cruises elkaar ontmoetten. De MSC Opera was vanuit IJmuiden op weg naar het Britse kanaaleiland Guernsey. De MSC Magnifica vertrok vanaf de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) naar Hamburg. Beide schepen hadden samen zo’n 4800 passagiers en 2000 bemanningsleden aan boord.

Bij de ontmoeting waren niet alleen de Amsterdamse en IJmuidense terminaldirecteuren René Kouwenberg en Frans Baud aanwezig, maar ook Nico Bleichrodt (voorzitter Dutch Cruise Council), promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port en diverse mediavertegenwoordigers. Een sleepboot van Iskes Towage & Salvage bracht het gezelschap naar de cruiseschepen.

De ontmoeting tussen de twee vaartuigen is een goede indicatie voor het feit dat MSC Cruises steeds belangrijker wordt voor de Amsterdamse havenregio. Zo was de beslissing om de nieuwe Felison Cruise Terminal (FSC) te bouwen aan de IJmondhaven voor een belangrijk deel ingegeven door de toezegging van MSC om meer calls te gaan doen vanuit IJmuiden.

Amsterdam en IJmuiden verwelkomen dit jaar samen 182 cruiseschepen, waaronder 143 in de hoofdstad en 39 in IJmuiden. In 2014 verwachten de drie terminals samen zo’n 192 schepen. De branche is in deze regio goed voor een jaaromzet van zo’n negentig miljoen euro. Elk cruiseschip zorgt voor 350.000 tot 600.000 euro (inclusief nautische dienstverleners) aan inkomsten. Dit laatste is het geval bij een cruise call, het begin- of eindpunt van een cruise. Ook zorgt de cruisesector voor zo’n 1100 arbeidsplaatsen in de Amsterdamse havenregio.

MSC Cruises is de cruisedivisie van de Mediterranean Shipping Company. De rederij vaart het gehele jaar in de Middellandse Zee. Verder zijn er seizoensgebonden cruises in Noord-Europa, de Atlantische en de Indische Oceaan, het Caribisch gebied en de Franse Antillen, Zuid-Amerika, Zuid- en West-Afrika en het Midden Oosten. De vloot bestaat uit elf schepen die dit jaar naar schatting 1,5 miljoen passagiers zullen vervoeren.

 

PB 15 20130718_foto Persbericht Cruise IJmuiden En Amsterdam MSC

Ontmoeting van de MSC Opera en de MSC Magnifica bij IJmuiden.
Foto: Max Dijksterhuis

Contactgegevens
KVSA B.V.
Sluisplein 55
1975 AG IJmuiden
branches: Agents and shipbrokers, General cargo stevedores, container & RO/RO, Logistic service, forwarding, warehousing, Passenger shipping, Port, shipping and cargo services, Offshore oil and gas services
fax:+31 255 545 426
tel: +31 255 545 454

meer informatie