Breman Machinery zocht en vond IJmuiden

18 december 2013

Bron: IJmuider Courant
Foto: Breman Machinery

Breman Offshore heeft op woensdag 18 december zijn nieuwe pand in IJmuiden feestelijk in gebruik genomen. Het gebouwd ligt aan de Haringhaven ofwel Leonarduskade 21. Breman Offshore, dat zijn hoofdkantoor heeft in genemuiden, produceert in IJmuiden hoogwaardige componenten  voor de ofshore-industrie. 

Lees hier verder voor een uitgebreid artikel over Bremen Offshore in de IJmuider Courant:

IJmuiden Diep water en voldoende ruimte voor het in elkaar zetten van grote onderdelen, oftewel: assemblage. Mede-directeur Henk Breman van het familiebedrijf Breman Machinery heeft enige tijd gezocht naar een haven waar hij dit kon vinden.
Uiteindelijk kwam hij in IJmuiden terecht. ,,Hier heb je waar we naar op zoek waren: diep water en voldoende grond die we konden kopen. Geen grond in erfpacht. ,,Want we gaan ervan uit dat we hier voor onbepaalde tijd zitten, niet voor een beperkte periode. Dan zou je niet de investeringen eruit halen.''

Het afgelopen jaar is het nodige gebeurd aan de Loggerstraat, de plek waar voorheen het hoofdkantoor van levensmiddelenconcern Vomar stond. In nog geen jaar tijd is een enorme montagehal verrezen met een hoogte van 21 meter. In één klap behoort het pand tot één van de hoogste gebouwen in het havengebied. ,,Maar die hoogte hebben we wel nodig'', zegt Henk Breman tijdens een rondleiding door de hal. Ook architect Herman van der Haar is aanwezig. ,,Een leuke opdracht die in betrekkelijk korte tijd is gerealiseerd'', meent hij.

Breman Machinery bouwt grote componenten voor de offshore, de baggersector, de ruimtevaart en andere industrieën. Onder haar klantenkring bevinden zich voornamelijk machine- en apparatenbouwers, engineeringsbureaus en industriële bedrijven in binnen- en buitenland. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Genemuiden, heeft verder klanten in onder andere België, Duitsland en Denemarken. In 1864 begint het verhaal wanneer de familie Breman in de Overijsselse plaats een smidse begint. Vandaag de dag zijn Harry, Henk en Hans, directeur-eigenaar van het bedrijf dat naast Genemuiden (120 werknemers) ook een vestiging heeft in Purmerend (25 personeelsleden). In IJmuiden wordt voorlopig gewerkt op projectbasis.
,,Hier worden grote delen geassembleerd tot één geheel'', zegt de Genemuidenaar en wijst naar een gigantische constructie die dienst gaat doen als manipulatie-gereedschap om een 'geluidsscherm' tijdens het heien van windmolenturbines in het water. In de nieuwe opzet blijven Genemuiden en Purmerend aangewezen als productielocaties en IJmuiden voor de assemblage. Breman ziet een duidelijke trend naar steeds grotere componenten, vooral in de offshore-industrie.

,,Dergelijke onderdelen zijn moeilijk te vervoeren vanaf de filialen in Purmerend of Genemuiden. In het laatste geval passen die niet door de sluizen. Hier zit je direct aan zee. Bovendien was er in IJmuiden een nieuwe kade beschikbaar.'' Henk Breman kwam in contact met Zeehaven-directeur Peter van de Meerakker tijdens een offshore-beurs in Aberdeen en zo is het balletje gaan rollen. ,,We hebben ook gekeken naar de IJmond-haven. Daar mag echter niet hoger worden gebouwd dan tien meter.'' Breman verwacht veel van IJmuiden. ,,De offshore-sector groeit er nog steeds. Daar kunnen wij voordeel van hebben.''
Pieter van Hove

 

 

 

Contactgegevens
Breman Offshore BV
Leonarduskade 21
1976 DH IJMUIDEN
branches: Ship repair, crane building and technical services, Offshore oil and gas services
fax:
tel: +31 (0) 383 855 373

meer informatie