Nieuwe exportterminal ALBA Group op Vlothavenpier

26 februari 2014

ALBA Group heeft op vrijdag 21 februari een nieuwe exportterminal in gebruik genomen op de Vlothavenpier in Amsterdam-Westpoort. Met deze nieuwe terminal kan het bedrijf staalschroot, non-ferro metalen, kunststoffen en papier wereldwijd op de markt brengen. ALBA is een van de toonaangevende recyclingbedrijven, milieudienstverleners en leveranciers van grondstoffen.

De moderne terminal is een van de belangrijkste investeringen van de ALBA Group in de afgelopen jaren. Exploitant is dochteronderneming ALBA Scrap Trading BV (AST).

Met een oppervlak van 27.000 vierkante meter, een kadelengte van 180 meter en een opslagcapaciteit van ruim 200.000 ton is de nieuwe terminal ruim vijfmaal zo groot als de huidige vestiging in Dordrecht. In de toekomst kan de nieuwe terminal ook schepen afhandelen met een laadcapaciteit tot 50.000 ton en 12,5 meter diepgang.

Op de terminal bevinden zich ook een graafmachine, een wiellader en een mobiele havenkraan, type Liebherr LHM 550. Deze heeft een draagvermogen van veertig ton en een bereik van vijftig meter.

De nieuwe terminal dient als verzamel- en omslagterrein van vooral hoogwaardige ferrometalen. Daarnaast verwerkt AST hier ook non-ferro metalen, kunststoffen en papier. De aanvoer geschiedt met vrachtwagens, binnenvaart- en zeeschepen. Vooral uit de Benelux maar ook uit andere Europese landen waar ALBA actief is. Vanuit Amsterdam gaan de grondstoffen naar afnemers in met name Turkije, Egypte, Spanje, Griekenland, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en het Verre Oosten.

“Deze terminal dient als scharnier voor ALBA Group tussen de Europese en de wereldwijde markt,” zegt CEO dr. Axel Schweitzer. Koen Overtoom, operationeel directeur (COO) van Havenbedrijf Amsterdam NV, vult aan: “De samenwerking tussen ALBA en de haven van Amsterdam toont de ware geest van onze slogan Port of Partnerships.”

www.portofamsterdam.nl
www.albagroup.de

Foto: Ed Seeder
Aankomst van de mobiele kraan, type Liebherr LHM 550, aan de Vlothavenpier.