Nieuwe installatie Tata Steel voor hogesterktestaal

26 februari 2014

 

Tata Steel heeft begin februari een speciale installatie in gebruik genomen voor de volautomatische productie van zogeheten kerfslagteststaafjes uit rollen hogesterktestaal. Met deze installatie kan Tata Steel staalsoorten ontwikkelen en produceren die voldoen aan zeer nauwkeurige specificaties. Hierdoor kan het bedrijf in IJmuiden rollen hogesterktestaal sneller leveren aan zijn klanten.

Foto Installatie Tata Steel“Deze installatie is een goed voorbeeld hoe wij met slimme innovaties staal ontwikkelen en produceren dat aan steeds hogere kwaliteitseisen voldoet.” Dit zegt Mark Denys, directeur Technical bij Tata Steel in IJmuiden. “We bieden onze klanten zo extra toegevoegde waarde. Dat we hierdoor ook sneller kunnen leveren is een tweede belangrijk voordeel.  

 

Tata Steel wil de komende jaren groeien in hogesterktestalen die onder andere zijn bestemd voor zware graaf-, hijs- en mijnbouwvoertuigen en windturbines. “Voor ons betekent het dat we sneller kunnen groeien in hoge-sterktestalen,” aldus Denys.

Voorheen produceerde Tata Steel de teststaafjes handmatig. De nieuwe installatie kan echter veel nauwkeuriger en non-stop tweemaal zoveel staafjes maken, 2D-coderen en opbergen. Nauwkeuriger testen betekent dat Tata Steel hogesterktestaalsoorten kan ontwikkelen en produceren die aan zeer strenge toleranties voldoen. De grotere testcapaciteit zorgt er ook voor dat het bedrijf staalrollen sneller kan vrijgeven en leveren aan zijn opdrachtgevers.

Afhankelijk van de toepassing koelt Tata Steel de kerfslagteststaafjes tot -80 graden. Daarna zet het bedrijf deze staafjes in een speciale installatie (kerfslaghamer) die bepaalt hoeveel energie het staal kan absorberen. De geproduceerde hogesterktestaalsoorten zijn onder meer S355J2 en S700MC. Deze tweede staalsoort levert het bedrijf in IJmuiden aan fabrikanten van graaf-, hijs- en mijnbouwvoertuigen die ook in extreem koude omstandigheden moeten presteren. Deze fabrikanten kunnen hierdoor lichtere voertuigen maken die zeer slijtvast zijn.

 
Foto: TATA Steel
”Jelle van der Wal, mechanical testing manager, bij de nieuwe installatie.

Contactgegevens
Tata Steel
Wenckebachstraat 1
1951 JZ Velsen-Noord
branches: Industrie and trade in the port area
fax:+ 31 251 470 000
tel: + 31 251 499 111

meer informatie