Nieuwe steigers voor Windcat Workboats

22 augustus 2016

 

Aan het begin van de Trawlerkade in de Vissershaven is zestig meter nieuwe kaden gerealiseerd en zijn twee nieuwe drijvende steigers in gebruik genomen voor het afmeren van zes schepen van Windcat Workboats en twee reddingboten van de KNRM.

Nieuwe kaden en steigers
Aan het begin van de Trawlerkade is de oude betonnen kade over zestig meter vervangen door een stalen damwand. Tegelijkertijd is hiermee het terrein van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij uitgebreid. Aan de kade zijn twee drijvende steigers met een totale lengte van 46 meter gerealiseerd om ligplaats faciliteiten te bieden aan zes windcats van Windcat Workboats en twee reddingboten van de KNRM. Een golfschot verschaft via twee beweegbare loopbruggen toegang aan beide steigers. De opstapbordessen maken het voor de bemanning mogelijk om ‘gelijkvloers' op de schepen op te stappen.
Windcat Workboats vervoert (onderhouds)personeel en materialen vanaf de boatlandings in de IJmondhaven naar de offshore gelegen windmolenparken voor de kust van IJmuiden.

Het kantoor van de vrijwilligersorganisatie KNRM is samen met een werkplaats gevestigd in de hoek van de Visserhaven. Het reddingstation staat ook op het terrein, 20 vrijwillige bemanningsleden staan 24 uur per dag klaar voor het redden van mens en dier in de haven en op zee.

Veilig en duurzaam
Verder zijn drenkelingentrappen aangebracht aan de nieuwe kade en aan de steigers en wordt het navigatielicht gevoed door zonnepanelen. Led-verlichting en aansluitpunten voor walstroom beperken de uitstoot van CO2. Tijdens het verblijf aan de kade kunnen de schepen de motoren uitschakelen en worden de accu’s aan boord van de schepen gevoed door stroom van de wal. Ook kan water worden ingenomen.

Uitvoering
In nauw overleg met de gebruikers KNRM en Windcat Workboats is dit project in opdracht van Zeehaven IJmuiden N.V. uitgevoerd door aannemer de Boer & de Groot Civiele Werken uit Harlingen. Daarnaast  levert het  een bijdrage aan de verdere versterking van Offshorewindcluster (met vestigingen van bedrijven als Breman Offshore, C-Ventus, Eneco, MHI Vestas Offshore en Windcat Workboats in IJmuiden). 

Duurzame stroom
Voor de leverantie van groene, duurzame, stroom is een leveringscontract gesloten met energieproducent ENECO. ENECO is ontwikkelaar en eigenaar van de deels vanuit de haven van IJmuiden gerealiseerde Offshore Windmolenparken Prinses Amaliapark en Luchterduinen. De voor de kust van IJmuiden opgewekte stroom wordt op deze wijze geleverd aan de onderhoudsschepen voor de wal in de haven van IJmuiden.