Offshore-markt krijgt wind weer voorzichtig in de zeilen

19 oktober 2017

 

De Amsterdamse RAI was op 10 en 11 oktober het toneel van de Offshore Energy 2017, de jaarlijkse thermometer van de wereldwijde offshore-ontwikkelingen. Selmers en Windcat Workboats − zijn twee AYOP-leden − gaven acte de présence en blikken terug op de beurs en vooruit op de toekomst. “Zwaar weer in de offshore-industrie heeft de behoeftes van klanten veranderd.”

Off ShoreSelmers
Selmers is een internationale leverancier van equipment en proceslijnen voor het stralen en coaten van stalen buizen. Selmers treedt bovendien op als machinebouwer, engineeringsadviseur, projectmanager en serviceverlener voor de pijpcoating-industrie. Tijdens de beurs concentreerde het bedrijf zich op de nearshore- en offshore-activiteiten, met diverse  toepassingen als: ‘spoolbases’, ‘double/multi joint facilities’, ‘handling en field joint equipment’ voor op ‘pipe lay vessels’. Daarnaast brengt Selmers haar expertise in de olie- en gasindustrie over naar de windenergie met een volautomatische straalmachine voor windtorens en ‘mono-piles’.

De beurs
Tim Verhagen, marketing officer bij Selmers: “AYOP is dé ambassadeur voor offshorebedrijven rond het Noordzeekanaal. Daarmee is AYOP voor Selmers een prima springplank om zich te presenteren. Overigens stond Selmers tijdens de laatste Offshore Energy-beurs niet in het AYOP-paviljoen, maar had het een grote stand onder de vlag van MeeMaken, het moederbedrijf van Selmers, maar ook van Kenz-Figee, Euro-Rigging en BeOne Development (security awareness). Aangezien de beurs in Amsterdam is en Nederland een sterke rol vervult in de offshore-industrie is het de beurs bij uitstek om bestaande offshore-relaties te onderhouden en nieuwe op te bouwen. Bovendien zie je door de beurs nieuwe ontwikkelingen en trends, die ons altijd weer ideeën geven voor het ontwikkelen van nieuwe producten.” 

De markt
“In de offshore-industrie is de afgelopen jaren een brede focus ontstaan voor het efficiënter maken van organisaties en haar processen, uiteraard ingegeven door de lage olieprijs. Zo krijgen klanten meer behoefte aan oplossingen waarbij automatisering, data tracking en zelfs robotisering centraal staan. 2018 staat voor Selmers in het teken van het ontwikkelen van ‘equipment’ dat aansluit bij de veranderende behoeftes in de markt.”

De uitdaging
“De grootste uitdaging is het blijven luisteren naar de behoeftes van klanten. Zwaar weer in de offshore-industrie heeft de behoeftes van klanten veranderd en daarnaast een transitie richting windenergie teweeggebracht onder offshorebedrijven. Deze ontwikkelingen bieden kansen, maar zorgen ook voor de grootste uitdaging voor de komende jaren.”

De toekomst
“Het is geen geheim dat de offshore-industrie twee zware jaren achter de rug heeft. Hoewel de olieprijs niet echt aantrekt, ziet Selmers wel meer activiteit in de offshore-industrie. De aanvragen beginnen weer binnen te komen en de verwachting is dat in 2018 toch voorzichtig geïnvesteerd gaat worden in de offshore-industrie.” 

Windcat Workboats
Windcat is sinds de oprichting gespecialiseerd in het vervoer van technici naar windmolens op zee. Het bedrijf is ontstaan uit de vraag naar geschikte en veilige transportmiddelen voor personeel naar de offshore-windturbines. Hieruit is de Windcat ontstaan, een catamaran die specifiek is ontworpen voor dit doel. Deze door henzelf ontwikkelde fender geeft samen met het rompontwerp en de voorstuwing het schip een soort scharnierpunt op de windmolen. Door deze simpele en efficiënte methode kunnen technici een veilige overstap maken van een bewegend schip naar een vast object op zee. 

De beurs
Willem van der Wel, vessel and business development bij Windcat Workboats: “Een goed georganiseerd paviljoen, met collega’s uit de regio om ons heen. De beurs is voornamelijk van belang voor ons om contacten in de industrie aan te halen. Alle partijen in de offshore-windindustrie zijn aanwezig, dus een goed moment om iedereen weer eens te spreken en op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

De markt
“Offshore-wind is nog steeds een groeiende markt. Er is erg veel druk op kosten om de industrie subsidievrij te krijgen, maar dit is een positieve ontwikkeling die de toekomstverwachtingen alleen maar verbetert. Olie en gas ondervindt op dit moment dezelfde kostendruk, maar om een andere reden. Ook dit geeft kansen; er wordt gekeken naar andere efficiëntere oplossingen. Dit gaat niet altijd gepaard met de positiviteit zoals we dat zien in de offshore-windsector.

De uitdaging
“De markt ontwikkelt zich nog steeds; parken worden groter, evenals de windmolens. De uitdaging voor ons is om de klant te voorzien van een kosten- en brandstofefficiënte manier van transport. We opereren immers in een groene industrie en het verbranden van fossiele brandstoffen hoort daar niet echt bij. Op dit moment is het nog steeds de enige optie, dus doen wij ons best om de klant de efficiëntste manier van transport te geven.”

De toekomst
“Kijk ik naar de toekomst, dan zie ik efficiëntie. Een van de dingen waaraan wij de laatste jaren hebben bijgedragen is de ontwikkeling van het Windgrip-systeem. Door middel van twee constant-tension-lieren op het voordek kunnen we op een nog efficiëntere manier de grip op de turbine creëren en het brandstofverbruik verminderen. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om de werkbaarheid van de schepen te verhogen. Efficiëntie is voor ons ook de sleutel voor de komende jaren. Sommige spelers zien ‘bigger is better’ als oplossing voor veel van de toekomstige uitdagingen. Wij zien echter − met het oog op de kostendruk − dat je op andere manieren hetzelfde operationele resultaat kunt behalen met lagere kosten.”

www.selmers.com

www.windcatworkboats.com