Open Haven Festival IJburg

15 april 2013

 

Openfestival

Het vaarseizoen begint, de sluisdeuren komen knarsend in beweging. Traditiegetrouw vindt dan het Open Haven Festival plaats. Op 21 april, tussen 12.00 en 18.00 uur, in de IJburgse haven. Die dag schrobben leden van de watersportvereniging voor dag en dauw de steigers schoon.

Net op tijd, want vanaf 12.00 uur worden drieduizend bezoekers verwacht. Ondernemersvereniging Parel van Amsterdam en Watersportvereniging IJburg hebben gezamenlijk een bont programma in elkaar gezet. Muziek, een markt en spannende dingen op het water. Om 14.00 uur opent portefeuillehouder Nevin Özütok officieel, en lanceert ze een open wifi-netwerk in het havenkwartier. Behalve in het Oosterpark, kun je vanaf dat moment ook gratis internetten in de haven van IJburg. 
Watersport 
De waterbubbels zijn terug, al drie jaar een populair onderdeel. Wie durft zich over de kop door het water te laten rollen? Natuurlijk kun je proeven van het zeilen, er zijn bootjes beschikbaar. Er varen supboards en surfers, de reddingsbrigade laat zich zien, net zoals de Veerdienst Amsterdam met de pont naar Pampus. Diverse schepen zijn opengesteld voor bezichtiging. 
Op de kade is ook van alles te doen. Er staan marktkramen met verse haring, boeken, sieraden, wijn en nautische gadgets. Op het grasveld zijn spelletjes, er is eten en drinken en ook livemuziek, van zeemansliedjes tot moderne rock door coverband The Wendies. 

Het programma ziet er als volgt uit

Vanaf 12.00 uur een braderie met vijftig kramen, 14.00 uur officiële opening door portefeuillehouder Nevin Ozutok, inclusief lancering gratis wifi voor de haven; tussendoor demonstraties watersport, Optimisten en learlings zeilen, aquabubbling, suppen; muziek van Shantikoor met zeemansliederen, DJ DOC, vanaf 15.00 uur coverband The Wendies. Ook de Reddingsbrigade is aanwezig met voorlichting over veiligheid; Stichting 'Leef je Droom' zeilt met jongeren met een (levensbedreigende) chronische ziekte en er zijn bezichtigingen van klassieke schepen. 

De haven 

Haveneiland, het grootste eiland van IJburg 1, heet niet voor niets zo. Watersportvereniging IJburg heeft er in 2009 met inzet van leden een prachtige verenigingshaven neergelegd, waarmee Amsterdam rechtstreeks toegang heeft tot het IJmeer. In het vaarseizoen liggen er zo’n honderd boten van de leden en enkele boten van de vereniging zelf: optimisten voor de jeugd en een open zeilboot voor volwassenen, waar ze zeilles in kunnen krijgen. Een eigen plek in de haven is ingeruimd voor een aantal klassieke zeiltjalken, die de nautische sfeer extra cachet geven. Ook voor het Pampusveer – in het vaarseizoen enkele malen per dag uit en thuis – is een eigen plek ingeruimd. Bij passanten komt de haven van IJburg steeds meer in trek. Met tramlijn 26 ben je hiervandaan in een kwartier in de binnenstad.