ORAM zoekt nieuwe wegen in beroepsopleidingen

19 oktober 2012Als we voorganger SIVN (Scheepvaart- en Industrievereniging Noordzeekanaalgebied) meerekenen, dan houdt de Commissie Transportonderwijs van ORAM zich al sinds 1953 bezig met cursussen, trainingen en opleidingen. “In de loop der jaren hebben duizenden mensen in de sector transport en logistiek via ORAM een dergelijke opleiding, training of cursus gevolgd,” vertellen de beleidsmedewerkers Jeroen Oldenkotte en Rein Aarts. “Dat zal ook in de toekomst ongetwijfeld zo blijven maar we zoeken ook naar vernieuwing. Bijvoorbeeld door vraag en aanbod van beroepsopleidingen voor onze leden beter op elkaar af te stemmen, en daar op den duur ook een keurmerk aan te geven.”

De ORAM-Academie is momenteel nog een werktitel voor een mogelijke nieuwe activiteit op het gebied van trainingen, cursussen en beroepsopleidingen. Rein Aarts: “Hoewel nog in voorbereiding, is het idee dat wij als ondernemersvereniging onze leden gaan helpen met het vinden van de juiste opleidingen en trainingen. We willen onderzoeken welke cursussen en trainingen bedrijven momenteel gebruiken en de vraag of ORAM deze op elkaar kan afstemmen. Zodat wij bijvoorbeeld voor een groep bedrijven uit dezelfde branche één training op maat kunnen aanbieden.” Een voorbeeld zou volgens Jeroen Oldenkotte en Rein Aarts de training kunnen zijn voor tankterminaloperators in de Amsterdamse haven. Een andere mogelijkheid is veiligheid op de werkvloer (safety awareness).

Rein Aarts: “Een recente workshop van de Industriekring liet zien dat onze achterban grote behoefte heeft aan een goed overzicht van alle praktijkopleidingen. Veel van onze leden zien door de bomen het bos niet meer, er zijn zoveel verschillende opties!” ORAM wil daarom op termijn ook beroepsopleidingen, trainingen en cursussen gaan voorzien van een kwaliteitslabel of keurmerk, zodat de leden van de ondernemersvereniging een beter kunnen selecteren in de onderwijsmogelijkheden voor hun personeel.

Vier cursussen
ORAM verzorgt en coördineert momenteel vier cursussen en opleidingen in de sector transportonderwijs. Dit zijn de introductiecursus transport en logistiek en drie ‘douanecursussen’: de tweejarige opleiding douanewetgeving, de aanvulling daarop en tenslotte de gespecialiseerde vervolgopleiding Bezwaar & Beroep, bestemd voor declaranten. Dit gebeurt met steun van Kamer van Koophandel, de Federatie van Nederlandse Expediteursorganisaties (Fenex), Air Cargo Netherlands (ACN), de Hogere Economische School Amsterdam (HES) en Amports.

De basiscursus Transport en Logistiek richt zich op nieuwe medewerkers van met name haven- en luchtvaartbedrijven, expediteurs, cargadoors, stuwadoors, vemen en opslagbedrijven, douane, banken en verzekeringsmaatschappijen. De eenjarige cursus leidt op tot het vakdiploma expediteur dat wordt erkend door bovengenoemde partijen.

“Al deze opleidingen voldoen aan een behoefte en zijn doorgaans zeer goed bezet,” aldus Jeroen Oldenkotte. “We hopen dat dat met onze nieuwe opleidingen ook het geval is.”

Auteur: Bart Stam

www.oram.nl

Contactgegevens
ORAM
De Ruyterkade 7
1013 AA Amsterdam
branches: Authorities and institutions
fax:+31 20 620 31 33
tel: +31 20 622 21 11

meer informatie