Verdere groei Zenith Energy door overname BP Terminal

05 februari 2016

 

De BP-terminal in de Amsterdamse haven gaat nog in het eerste kwartaal van dit jaar over in handen van het Texaanse terminalbedrijf Zenith Energy. BP had de terminal januari 2015 in de verkoop gedaan. Een overnamebedrag is niet genoemd. De overname past in de uitbreidingsplannen van Zenith in Europa en daarbuiten. In 2015 namen de Amerikanen al terminals in Cork (Ierland) en in Colombia (joint venture) over. Investeringsmaatschappij Warburg Pincus heeft Zenith voorzien van een oorlogskas van $600 voor verdere overnames wereldwijd.

Volgens Chief Commercial Officer, Jay Reynolds, is de ligging in de havenregio Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam aantrekkelijk voor Zenith. Deze regio heeft een sleutelpositie voor de aan- en afvoer van brandstoffen, bijvoorbeeld door de hoogste concentratie aan raffinagecapaciteit in Europa en zijn vooraanstaande handelspositie in raffinageproducten. De BP terminal heeft een opslagcapaciteit van ruim zes miljoen vaten benzine, ethanol, middendestillaten, biodiesel, kerosine en LPG.

Modern
BP-AmsterdamVerder zijn er uitgebreide en zeer moderne vermengingsfaciliteiten. De bereikbaarheid voor zeeschepen tot 135.000 ton, binnenvaart en vrachtwagens is uitstekend. Zo zijn er meerdere ligplaatsen voor drijvende bakken en schepen. Ook is de terminal aan de Hornweg in het Westelijk Havengebied een erkend afleverpunt voor gasolie voor de ICE-termijncontracten. BP is met Zenith overeengekomen dat de Britten klant blijven van de terminal. 

Uitbreidingsplannen laat Zenit afhangen van de vraagontwikkeling naar opslagcapaciteit.

Meer overnames
Zenith Energy is in Houston, Texas in augustus 2014 opgericht en specialiseert zich in terminaldiensten voor vloeistoffen en bulkgoederen in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Europa en Afrika. Inmiddels heeft Zenith de terminal in het Ierse Cork (Bantry Bay, capaciteit 1,4 miljoen m3) van Phillips 66 overgenomen en heeft het een joint venture met het Colombiaanse Grupo Coremar rond de nieuwe multi-product terminal in Palermo (Colombia). Zenith wil in die regio nog enkele aankopen doen. Ook in de Europese regio zoekt het bedrijf naar investeringsmogelijkheden in logistiek en distributie die de rol van de terminals kunnen versterken. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijpleidingen, laadrekken voor vrachtwagens en transportbakken.

Motor
De motor achter Zenith Energy is de internationale investeringsmaatschappij Warburg Pincus, die een overnamekas van maximaal $ 600 miljoen beschikbaar heeft gesteld. Commercieel manager Jay Reynolds werkte voorheen als Chief Operations Officer, bij Lukoil Pan Americas en CEO Jeffrey R. Armstrong was vroeger Vice President Strategy bij Kinder Morgan Terminals. Zij investeren zelf ook in Zenith.