Portbase is de spin in het logistieke web

03 april 2013

Havenberoepen - Portbase 

In de Amsterdamse havenregio werken ongeveer 55.000 mensen in uiteenlopende functies en beroepen. In de rubriek Havenberoepen komt steeds een van hen aan het woord. Deze keer: Chantal Tuchscherer (25), werkzaam bij Portbase, het gezamenlijke Port Community System van Havenbedrijf Rotterdam (HbR) en Haven Amsterdam.

“Mijn vader werkt al zolang ik me kan herinneren bij Havenbedrijf Rotterdam. Toen ik in het derde jaar van mijn hbo-opleiding Commerciële Economie een stageplaats zocht, was de stap naar Port Infolink, de voorloper van Portbase, snel gemaakt. Ik heb er met plezier gewerkt en tijdens mijn stage ook veel geleerd.”

Tussenpersoon

“Na mijn afstuderen wilde ik graag terug naar Havenbedrijf Rotterdam - en gelukkig was dat wederzijds. Ik werd aangenomen en opgeleid tot businessmanager bij Portbase. In die functie ben ik verantwoordelijk voor het verbeteren van bestaande en het ontwikkelen van nieuwe diensten voor onze klanten. Kort gezegd ben ik een tussenpersoon tussen de gebruikers van ons systeem en de IT-specialisten die onze systemen beheren en ontwikkelen. Ik leg aan de IT’ers uit wat de wensen zijn van de klanten, en aan de opdrachtgevers wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden zijn van het systeem.”

Veel informatie

“Als ik vrienden vertel dat ik voor Portbase werk, denken zij dat ik me vergis en Portbase een van de projecten is van het Havenbedrijf. Maar dat is niet zo. Portbase is een zelfstandig bedrijf met circa tachtig medewerkers. Wij zijn de spin in het web waar alle logistieke informatie van de havens van Amsterdam en Rotterdam samenkomt. Wie er op de schepen werken, wat deze schepen vervoeren, waar ze vandaan komen en waar ze naar toe gaan, echt alles. Je kunt je voorstellen dat in zo’n systeem enorm veel informatie bij elkaar komt. Er zijn alleen al 63 agenten en cargadoors aangesloten op de service ‘Melding lading import’. Zij hebben in 2012 via het systeem ruim 1,9 miljoen inkomende ladingen aan de douane gemeld.”

Op locatie

“Praktijkervaring, echt weten wat er speelt, is belangrijk om mijn werk goed te kunnen doen. Toen ik hier kwam werken, heb ik eerst de opleiding tot expediteur gevolgd. Maar je moet ook nieuwe ontwikkelingen in de praktijk meemaken. Daarom werken alle business managers één dag per week op locatie bij de gebruikers van het systeem.”

“Hoewel mijn werkplaats Rotterdam is, werk ik dus ook veel voor en bij Amsterdamse bedrijven. Ik heb regelmatig contact met bijvoorbeeld Cargill, Vopak en VCK; bij hen en andere bedrijven ben ik het afgelopen jaar vaak op bezoek geweest. Als Rotterdamse moet je dan toch even een drempel over. De vraag ‘Hé, jij van 010, wat heb jij hier nou te zoeken?’, moet ik regelmatig beantwoorden. Je moet tegen een stootje kunnen om dit werk te kunnen doen.”

 

Contactgegevens
Portbase
Seattleweg 7
3195 ND Rotterdam
Havennummer 2801, Portpark, Gebouw 3, 1e verdieping
branches: Port, shipping and cargo services
fax:
tel: +31 88 625 25 00

meer informatie