SAILUPDATE: PreSail IJmond als opmaat naar Sail Amsterdam

15 januari 2015

Tekst: Pieter van Hove
SAILUPDATE >> 

De laatste week van de zomervakantie staat de IJmuidense haven in het teken van het Havenfestival en de Parade of Sail op 19 augustus. Het nautisch evenement - beter bekend als PreSail IJmond - vormt de spectaculaire aanloop naar Sail Amsterdam. De Vissershaven is 15, 16 en 18 augustus omgetoverd tot een gezellig festivalterrein.

In het weekeinde (15-16 augustus) zijn in elk geval de clipper Amsterdam en de tallships 'De Eendracht' en 'De Morgenstern' te bewonderen. Een dag voor de parade komen daar onder andere de imposante Russische Kruzenshtern, de bark Europa en de driemast-topzeilschoener Gulden Leeuw bij. ,,Veel schepen komen van Sail Bremerhaven, maar er zijn ook vaartuigen die rechtstreeks vanuit de thuishaven naar IJmuiden komen’’, zegt Ron Mellies van PreSail IJmond. Het evenement begint 15 augustus.

Veel ingrediënten van dit jaarlijkse nautisch evenement zijn op het festival aanwezig: kunst, cultuur, culinaire lekkernijen en maritieme zaken. Zeker is dat er een veerverbinding komt met de haven van Beverwijk. Ook zijn er vergevorderde plannen voor een zogeheten Navy Challenge, leerlingen die met zelfgebouwde radiografische bootjes met elkaar de strijd aangaan. ,,Veel initiatieven moeten nog worden uitgewerkt, maar het basisprogramma staat al grotendeels vast’’, aldus Mellies. De laatste dag van PreSail IJmond wordt afgesloten met een grandioos vuurwerk.

Voor bedrijven en organisaties is het mogelijk arrangementen af te nemen. Gedurende de gehele PreSail kunnen vaartochten op zee of het Noordzeekanaal worden gehouden. Ook zijn er mogelijkheden voor recepties aan de kade.

Voor meer informatie: info@presailijmond.nl