Renovatie sluisdeur Noordersluis

01 mei 2014


Ook de sluisdeuren van het sluizencomplex in IJmuiden ontkomen niet aan onderhoud. Afgelopen week moest de reservesluisdeur van de Noordersluis eraan geloven.

De 53,50 meter lange en 7,30 meter brede reservesluisdeur ligt opgeslagen in het overdekte deurendok vlak achter de sluisdeur van het buitenhoofd van de Noordersluis. Dit dok is leeg te pompen, wat de werkzaamheden vergemakkelijkt. Aannemingsbedrijf De Klerk Waterbouw uit Werkendam verwijderde aangegroeide aanslag en zorgde voor een nieuw coating. Deze werkzaamheden namen bijna een halfjaar in beslag. Ook werd afgelopen week een onderdeel van de schotbalkering vervangen. De Klerk zette daarvoor het kolossale heischip Biesbosch in. De onderhoudswerkzaamheden aan de 1.175 ton wegende deuren - die worden verricht in opdracht van Rijkswaterstaat - is noodzakelijk om deze in optimale staat te houden zodat er meteen een reservedeur voor handen is als er een andere deur buiten werking raakt. De gerenoveerde deur wordt na het onderhoud uit het deurendok opgedreven en naar de Binnenkom van de Velserkom in Velsen-Noord gevaren. Vanaf daar wordt een andere reservedeur weer teruggevaren naar het deurendok die op zijn beurt geconserveerd wordt.

Het verwisselen van de deuren staat gepland voor donderdag 15 mei van 9.00 uur tot 15.00 uur en vrijdag 16 mei van 8.00 uur tot 14.00 uur. Tijdens deze uren is het niet mogelijk om schepen te schutten.