Riviercruises groeien als nooit tevoren

03 april 2014

 

Hoewel de zeecruises het nog altijd goed doen in de Amsterdamse havenregio, zijn het momenteel de riviercruises die spectaculair groeien. Zo hebben in 2013 zo’n 2400 riviercruiseschepen Noord-Holland bezocht, waarvan 1500 in Amsterdam. Het aantal aanlopen van zeecruiseschepen in Amsterdam en IJmuiden daalde met zes procent naar 176 maar stijgt in 2014 weer naar 189 calls.

Hans -GersonEn hoe weten we dat allemaal? Dankzij Hans Gerson, voorzitter van promotiestichting Amsterdam Cruise Port (ACP). Hij zei dit op donderdag 27 maart tijdens de opening van het cruiseseizoen. Gastheer was Gassan Diamonds in hartje Amsterdam. Deze historische diamantslijperij ontving het afgelopen jaar maar liefst 400.000 bezoekers en is in 2013 uitgeroepen tot familiebedrijf van het jaar.

Volgens Gerson bedraagt het economisch belang van de cruisesector in de regio inmiddels zo’n 150 miljoen euro. In 2008 brachten rivier- en zeecruiseschepen ongeveer 470.000 passagiers naar de Amsterdamse havenregio, vorig jaar waren dit er circa 650.000.

Om aan te geven hoe belangrijk riviercruises inmiddels zijn voor Amsterdam en de rest van Noord-Holland, memoreerde Gerson de doop van negen nieuwe luxe riviercruiseschepen van 135 meter door Viking River Cruises op maandag 17 maart bij de PTA. Om de 1500 schepen een goede ligplaats te garanderen, spant ACP zich in voor een goede regionale samenwerking. Hierdoor kunnen deze schepen bij grote drukte uitwijken naar bijvoorbeeld Haarlem.

Volgens Gerson gaat Amsterdam Cruise Port de komende jaren meer inhoudelijke bijeenkomsten houden. Ook noemde hij de vernieuwde website (www.amsterdamcruise.nl), toegespitst op touroperators en rederijen, die gaat helpen bij de buitenlandse promotie van zee- en riviercruises.

Gerson merkte verder op dat de cruisesector steeds belangrijker wordt voor de toeristische en culturele sector. Dat het Rijksmuseum en de Zaanse Schans recent zijn toegetreden tot ACP, is volgens hem een treffend bewijs.

Contactgegevens
Amsterdam Cruise Port
De Ruijterkade 7 13e etage
1013 AA Amsterdam
branches: Passenger shipping
fax:
tel: +31 20 723 5170

meer informatie