SAILUPDATE

15 januari 2015

 

Komende zomer zeilen de Tall Ships voor de negende keer de Amsterdamse havens binnen. Sinds 1975, de eerste SAIL in het kader van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amsterdam, passeren elke vijf jaar steeds meer schepen de sluizen van IJmuiden. Nooit eerder kwamen er zoveel schepen voor het grootste maritieme evenement ter wereld naar Amsterdam. Intussen hebben zich maar liefst 53 schepen aangemeld en dat zullen er ongetwijfeld meer worden.

De SAIL-In Parade op woensdag 19 augustus zal een lengte van ongeveer zeven kilometer kennen. Nieuw is dat de schepen vier dagen later, op zondag 23 augustus, uitgebreid uitgezwaaid zullen worden.Onder de 53 Tall Ships bevinden zich schepen die nooit eerder in Amsterdam aanmeerden. Onder hen de Australische Young Endeavour, de 44 meter lange tweemaster die Groot-Brittannië cadeau deed aan Australië ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van het land. Niet voor het eerst, maar wel na jarenlange afwezigheid, zal de Colombiaanse ARC Gloria, de prachtige driemaster met zijn enorme Colombiaanse vlag weer acte de présence geven. Dit schip is wereldberoemd, niet in de laatste plaats omdat bemanning vanaf de ra’s het Colombiaanse volkslied Oh Gloria Inmarcesible uit volle borst meezingt.

PreSail IJmond als opmaat naar SAIL
De laatste week van de zomervakantie staat de IJmuidense haven in het teken van het Havenfestival en de Parade of Sail op 19 augustus. Het nautisch evenement - beter bekend als PreSail IJmond - vormt de spectaculaire aanloop naar SAIL Amsterdam. De Vissershaven is 15, 16 en 18 augustus omgetoverd tot een gezellig festivalterrein. In het weekeinde (15-16 augustus) zijn in elk geval de clipper Amsterdam en de Tall Ships De Eendracht en De Morgenstern te bewonderen. Een dag voor de parade komen daar onder andere de imposante Russische Kruzenshtern, de bark Europa en de driemast-topzeilschoener Gulden Leeuw bij.