Sensoren sensatie

07 januari 2016

 

Dit voorjaar opent Prodock haar deuren, een plek waar jonge, innovatieve bedrijven ruimte krijgen om producten en diensten commercieel te ontwikkelen. Het eerste bedrijf dat die ruimte pakt, is 30MHz, een jong bedrijf dat flink aan de weg timmert – met Zensie. Wat 30MHz maakt, is een sensornetwerk. Bij elke sensor komt een soort zendertje dat de data doorstuurt naar een Zensie-moeder. De moeder staat in verbinding met de computer en in het programma worden de gegevens omgezet in makkelijk leesbare informatie, zoals een dashboard.


30MhZOrganisaties hebben behoefte aan allerlei vormen van informatie en installeren daarvoor sensoren en meters die data leveren: rookmelders, stikstofmeters en infrarood camera’s. Dat werkt uitstekend, maar de uitdaging bestaat eruit hoe die gegevens zo weer te geven dat ze exact die informatie leveren die het bedrijf wil hebben. Zensie van 30MHz maakt gebruik van bestaande sensoren en maakt de gegevens gebruikersvriendelijk toegankelijk.

Jurg van Vliet: “Het bijzondere aan Zensie is dat het de informatie van sensoren vertaalt naar de informatiebehoefte. Ons programma om grote websites te monitoren, hebben we gecombineerd met wat we kunnen op het gebied van hardware. Dat leverde een systeem op om sensoren uit te lezen en de verkregen informatie overzichtelijk aan te dragen. Eén sensor is niet zo ingewikkeld om mee te werken, maar duizend sensoren efficiënt uitlezen is een stuk lastiger.” Wat 30MHz maakt, is een sensornetwerk. Bij elke sensor komt een soort zendertje dat de data doorstuurt naar een Zensie-moeder. De moeder staat in verbinding met de computer en in het programma worden de gegevens omgezet in makkelijk leesbare informatie, zoals een dashboard.

Praktijkvoorbeelden
De eerste klant van 30MHz was GGZ Noord-Holland, waar het probleem bestond dat ze bij de receptie niet konden zien welke spreekkamers bezet of leeg waren. Medewerkers moesten eerst over de gang lopen om te kijken in welke kamer ze terecht konden. Nu hangt er in elke kamer een bewegingssensor. 30MHz bracht de gegevens van al die sensoren online en maakte een dashboard waardoor de receptioniste op haar beeldscherm precies kan zien welke kamer beschikbaar is.

Havenbedrijf Amsterdam gaat Zensie toepassen op de palen waar de schepen liggen die gelichterd worden voor ze de sluis in IJmuiden doorgaan. Het havenbedrijf wil dat de levensduur van deze palen verlengd wordt totdat de nieuwe zeesluis opengaat. Daarom is het zaak schade sneller te detecteren en te herstellen. Elke paal krijgt nu een sensor waarmee beweging en afstand gemeten wordt. Ongewone bewegingen worden direct doorgegeven aan Beheer & Onderhoud waardoor eventuele schade sneller hersteld wordt.