Shell stapt in Airborne

04 december 2014

 

Shell heeft een aandelenbelang genomen in Airborne Oil & Gas, dat een kunststof pijpleiding heeft ontwikkeld die de offshore- oliewinning op zijn kop kan zetten. De buizen van Airborne beloven een grote kostenbesparing voor oliemaatschappijen op te leveren.


AirborneWaar de huidige leidingen van staal door roest doorgaans om de paar jaar aan vervanging toe zijn, daar gaan de buizen van composiet jarenlang mee. Doordat composieten leidingen bovendien veel lichter zijn, wordt het ook mogelijk op nog grotere dieptes te boren. “Met staal ligt de grens rond de drie kilometer”, zegt Eric van der Meer, ceo Airborne Oil & Gas. “Daarna wordt het te duur. Met buizen van composiet kunnen oliemaatschappijen waarschijnlijk velden ontginnen die nog dieper liggen.” Airborne Oil & Gas mikt op een snelle groei. Het bedrijf heeft nu twee productielijnen in IJmuiden en verwacht de komende vijf jaar nog eens acht nieuwe lijnen in bedrijf te nemen.

De investering in Airborne is bekendgemaakt door het investeringsfonds Shell Technology Ventures (STV), de Shell-tak voor corporate venturing, waarbij de oliemaatschappij minderheidsbelangen neemt in beginnende, veelbelovende bedrijven.