Deep Helder stijlvol gedoopt in IJmuiden

24 juni 2014

 

Vrijdagmiddag 20 juni is aan de Felison Terminal in IJmuiden het offshore ondersteuningsvaartuig Deep Helder gedoopt. Na de nodige speeches en een schitterende dansact van Laguna was het aan Marion Balkema van eigenaar Seamar om de doop te verrichten. 

Het schip is gebouwd bij De Hoop Shipyard in Foxhol in opdracht van Seamar Subsea Services in Den Helder en vaart onder Nederlandse vlag. Seamar heeft vanwege de gewenste kwaliteit bewust gekozen voor een volledig Nederlandse bouw. 

Het schip is 65 meter lang en kan 50 personen huisvesten. Er zijn vergader- en kantorenruimtes aanwezig, voor recreatie is er een een kleine fitnessruimte aan boord. Het dek, het laadruim, de brug en controlekamer ROV zijn ruim opgezet.  

De aandrijving is dieselelektrisch met vier Caterpillar C32 dieselmotoren als basis. Het schip kan zichzelf dynamisch op positie houden dankzij de twee azipod thrusters achter en een intrekbare thruster voor. Directeur Leo Balkema is trots op het feit dat het schip voldoet aan de nieuwste eisen op het gebied van comfort en milieu.  

De Deep Helder is een multifunctioneel offshore ondersteuningsvaartuig en zal met name ingezet worden voor onderzoek, installatie en onderhoud. De Deep Helder kan ook kan het als basisschip dienen voor een onderwaterrobot. De eerste vijf jaar gaat het schip in charter bij het in Den Helder gevestigde DeepOcean.