State-of-the-art kabellegschip Nexus in huis

07 juli 2015

Tekst: Dorothy Winters

De Nexus van Van Oord Offshore arriveerde zaterdagochtend 4 juli bij de MEO-terminal in Velsen-Noord om een exportkabel te laden voor windpark Gemini. Omdat het haar eerste aanloop was (maiden call), werd de Nexus en haar bemanning van harte welkom te heten en ontving de kapitein het traditionele herinneringsschildje.

Nexus -bemanningHet door Damen in een jaar gebouwd schip is in december vorig jaar opgeleverd, en daarmee de jongste in de vaart. Kapitein Spijk is erg tevreden met het resultaat: het schip is uitgerust met de laatste equipement en van alle gemakken voorzien, met een relatief groot aandeel van Nederlandse leveranciers. Uiteindelijk is de performance het belangrijkst en kapitein Spijk bevestigt dat die helemaal in orde is. Met recht een state-of-the-art schip.

Boord-boord laden
Enkele uren na aankomst van de Nexus werd ook werkponton Stemat afgemeerd, met daarop de exportkabel voor Gemini. De kabel zorgt dat de opgewekte stroom van het windpark op zee aan land aansluit op het vaste elektriciteitsnet. De kabel is vervoerd in de grootste carrousel (eigendom van Blue Offshore) ter wereld. Het ponton is achter de Nexus gelegd zodat de ruim acht kilometer lange kabel van de ene naar de andere carrousel is te spoelen.

Kabelterminal
Stuwadoor van de terminal en kade is MEO, onderdeel TMA Group. Op de terminal zijn spelers in de kabelinstallatie actief, zoals RentOcean, Oceanteam en WIND. Afhankelijk van de klanten werken zij ook samen. De combinatie van totale organisatie, opslag, overslag, materiaal voor de het behandelen en spoelen van kabels, de mogelijkheid voor spoelen van schip naar schip of naar de kade is uniek in Europa. Hoe dan ook, we hopen de Nexus binnenkort weer te verwelkomen!

Op de foto: tweede van rechts Kapitein Johan Spijk en tweede van links Tom Nooij van WIND, beiden geflankeerd door bemanning op de brug.