Texelstroom in Amsterdam

09 mei 2016

Foto: Hans Blomvliet 

De Texelstroom, de nieuwste aanwinst van TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming), is 30 april van Amsterdam naar IJmuiden gevaren. Volgens TESO ging het om de eerste vaart van de nieuwe veerboot zonder begeleiding van een sleepboot. De Texelstroom bezocht Damen Shiprepair Amsterdam voor een aantal laatste werkzaamheden. 

De Texelstroom is gebouwd op de scheepswerf van La Naval (nabij Bilbao, in Spaans Baskenland) en wordt de groenste veerboot die in de Europa gaat varen. De boot vaart op gas en zwavelarme diesel, aan boord wordt ‘grijs’ water gebruikt en er zijn zevenhonderd vierkante meter zonnepanelen op de Texelstroom bevestigd.
De nieuwe veerboot zal later dit jaar als dienstboot de overtocht gaan verzorgen tussen Den Helder en Texel. Voor die tijd worden eerst nog seatrials uitgevoerd die moeten aantonen dat het schip zeewaardig is en aan alle eisen van TESO voldoet.

TESO onderhoudt sinds 1907 de veerdienst tussenTexel en het vaste land. Van de ruim 3.100 aandeelhouders zijn de meesten Texelaar. Sinds de oprichting is het doel van TESO onveranderd: het verzorgen van een goede, betaalbare bootverbinding tussen Texel en de vaste wal.