Twintig jaar ACP

03 maart 2016

 

In 1996 is Amsterdam Cruise Port (ACP) opgericht om zeecruiserederijen te bewegen naar Amsterdam te komen. De meest bekende participanten zijn het Havenbedrijf Amsterdam, De zeecruise terminals in IJmuiden en Amsterdam en Amports. Maar binnen ACP is plek voor iedereen – vooral nautische en toeristische partijen – die denkt te kunnen profiteren van de cruisevaart. 

Janine Van Oostenx 250

De functie van ACP, met Janine van Oosten (links) als kersverse nieuwe voorzitter, is het bieden van een platform waar vertegenwoordigers van rederijen, touroperators, nautische dienstverleners, attracties en gemeenten elkaar ontmoeten. Voor het interne netwerk organiseert ACP kennissessies: evenementen waarbij het delen van kennis over de cruisevaart en creëren van empathie voor elkaar centraal staat. Onderwerpen lopen uiteen maar hebben altijd een binding met de cruisevaart.

Rachella Boellaard, bureaumanager ACP: “Een nautisch onderwerp is voor een museumdirecteur misschien niet zo interessant, maar hij komt er wel achter waar zijn partners mogelijk tegen aan lopen en zich mee bezighouden. Dat leidt tot bewustwording binnen de gehele keten. Dan wordt het elke schakel in de keten duidelijk waarom een reder al of niet naar onze regio komt. Wie niet weet wat de problemen van een partner zijn, kan ook niet bijdragen aan een oplossing.”

Mondreclame
Volgens Boellaard is een belangrijke ontwikkeling binnen ACP de integratie van de zee- en riviercruise. “Daarnaast zijn we meer projectmatig gaan denken om sneller en slagvaardiger te schakelen zoals we onlangs bij SAIL hebben laten zien. Dat wordt gewaardeerd. We verwelkomden het afgelopen jaar negen nieuwe leden en dat was louter een kwestie van mondreclame.” Projectmanager riviercruise Edward Wortman vult aan: “In de Havenvisie 2030 van Havenbedrijf Amsterdam is de ambitie uitgesproken dat de regio tegen die tijd voor cruise is uitgegroeid tot een absolute topbestemming in Noordwest-Europa. En dat we jaarlijks 250 zeeschepen ontvangen. Er is dus voor iedereen nog voldoende werk aan de winkel.”

Seatrade Cruise Global
Van 14 t/m 17 maart is ACP aanwezig op de jaarlijkse beurs Seatrade Cruise Global. Als onderdeel van het Holland-paviljoen, samen met ACP-partners Havenbedrijf Amsterdam, Passenger Terminal Amsterdam, Felison Terminal, Port Towage Amsterdam, Kuoni Destination en M&M Security. Met het oog op onder andere deze beurs geeft Amports vanuit haar magazine Zeehavens Amsterdam een grote cruise-special uit in het Nederlands en Engels. 

Klik hier om de magazines te bekijken.