Uniek Logistiek

02 juli 2015

Voorbereidingen op HCT voor windturbinepark in volle gang

Afgelopen maandag werden met roll on/roll off windturbine-onderdelen afgeleverd bij Holland Cargo Terminal (HCT) voor assemblage. De onderdelen zijn voor windpark Westermeerwind, bij de Noordoostpolder in het water van het IJsselmeer. Uniek aan het project is dat omwonenden en agrariërs uit de polder kunnen participeren met aandelen of obligaties. Maar er zijn er meer unieke kenmerken aan het project. 

Proefopstelling fundering en toren
48 funderingen staan in middels in het water. Vanwege de geringe waterdiepte gaat de toren direct op de fundering. Dit is anders dan ‘zeeturbines’ waar een tussen- of transitiestuk wordt gebruikt. Bij HCT staat daarvoor een proefopstelling waarmee het project goed voorbereid kan starten. 

Rollen voor lage kosten en flexibiliteit 

Unique -LogistiqueTurbineonderdelen komen op HCT met een kustvaartschip uit Denemarken. Dit is een roll on-roll off-schip. Vaak gebruikt zijn een combinatie van projectladingschepen en zware kranen. Het rollen van de onderdelen op trailers heeft echter als voordeel dat de kans op schade en vervorming minimaal is. Kosten zijn lager omdat er geen speciaal schip nodig is of een dure extra kraan. Aangezien trailers zonder veel moeite kunt zijn te verplaatsen, geeft dat flexibiliteit als de volgorde in de logistiek wordt aangepast.

 

 Gedeeltelijke pre-assemblage vergemakkelijkt de installatie

Om de installatie op het IJsselmeer te vergemakkelijken, worden turbines – nog zonder de bladen -  in elkaar gezet. Om dit te kunnen doen, worden de onderdelen letterlijk in de steigers gezet. De turbines worden in paren via het binnenwater naar het IJsselmeer gebracht. 

Uniek logistiek waardevol
De kilometers bekabeling die nodig is om de elektriciteit voor circa 160.000 huishoudens in goede banen te leiden, worden via de MEO-terminal in Velsen-Noord op- en overgeslagen. In combinatie met het tijdelijke huur van kantoren bij HCT en de gebruik van lokale dienstverleners, is de zakelijke participatie in het Noorzeekanaalgebied aanzienlijk. 

Feitje
Westermeerwind is een windpark met 48 windturbines met de voetjes in het water. Met een opgesteld vermogen van 144 MW vermogen heeft het park de capaciteit om voor 160.000 huishoudens stroom te genereren.  

De projectwebsite heeft foto’s van de bouw: http://www.westermeerwind.nl/bouw/
+ ANIMATIEFILMPJE van installatie turbines

Ventolines heeft op flickr foto’s van de funderingen:
https://www.flickr.com/photos/ventolines/16779871147/in/photostream/.