Veel publiek tijdens Havenfestival in IJmuiden

04 september 2014

Beeld / Tekst: Willem Moojen


De Trawlerkade in IJmuiden stond zaterdag 30 augustus voor de elfde keer in het teken van het Havenfestival. Het spectaculaire nautische evenement trok geholpen door het fraaie weer duizenden bezoekers. Het publiek zag maritiem gerelateerde bedrijven alles uit de kast halen om uitleg te geven over hun activiteiten.

Bedrijven en activiteiten? Rijkswaterstaat gaf een toelichting op de toekomstige nieuwe supersluis en renovatie van de Velsertunnel, terwijl Amports een demonstratie verzorgde van tal van interessante havenberoepen. Ook Havenbedrijf Amsterdam besteedde aandacht aan de nieuwe zeesluis, de Maritieme Academie, Koninklijke Marine en Loodswezen waren van de partij, en waar Eneco alles uitlegde over windmolenparken op zee, daar toonde de KNRM haar nieuwe en klassieke reddingsboten.

Trekpleisters waren het reusachtige Kustwachtbergingsschip Levoli Amaranth, het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymens en visserijonderzoekschip Tridens. De klassieke zeesleper Holland van Terschelling nam voor de eerste keer deel aan het evenement en trok veel publiek. Natuurlijk ontbraken ook de havenrondvaarten niet met de Wavecat Express van de Vletterlieden, Hercules van Sleepdienst Iskes en loodstenders. Naast het nautisch aspect was er ook theater, kunst, muziek, culinaire lekkernijen en veel kinderspelen. Met DFDS Seaways was een minicruise te maken naar twee windmolenparken op zee. Verder ontbrak de reusachtige drijvende kraan Nijlpaard van OBA niet om de bezoekers te vermaken met een spectaculaire watershow. Aan het eind van de middag was er traditiegetrouw een sloepenrace. Kan niet missen, de plannen voor het volgende havenfestival liggen al klaar.