Veilig achteruit met minder lawaai

25 november 2015

 

Geen irritante piepjes maar een gelijkmatig waarschuwingsgeluid op zware voertuigen. Dat is de kern van het project ‘Hoorbaar Minder’ waarvoor Havenbedrijf Amsterdam op 23 november de aftrap gaf bij Rietlanden Terminals. Zo’n duizend shovels en andere zware voertuigen in Westpoort krijgen dit achteruitrij-alarm.  

Het is een bekend geluid in de haven: scherpe piepjes van achteruit rijdende trucks of vuilniswagens. Toch is de waarschuwing vaak niet optimaal: locatie en richting van het tonale geluid (1.250 Herz) zijn vaak onduidelijk voor omstanders. Daarnaast hebben ook omwonenden er last van, zelfs op twee kilometer afstand. Volgens operationeel directeur Koen Overtoom (Havenbedrijf Amsterdam) heeft een bewonersbijeenkomst in 2014 een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het project ‘Hoorbaar Minder’. “Samen met bedrijven zijn we gaan kijken naar oplossingen.” 

Hoorbaar -minderHet bleek dat Brigade Electronics een alternatief alarmsysteem heeft. Dit gebruikt niet één frequentie maar het brede geluidspectrum tussen 20 en 20.000 Herz. Deze zogeheten ‘witte ruis’ is prettiger voor het menselijk oor.

Volgens projectleider Ton van Breemen is het eenvoudig om het nieuwe systeem in te bouwen. “De komende weken starten we met de eerste fase van het proefproject. Naast Rietlanden gaan waarschijnlijk ook Albeton, Beelen, Mondo Minerals, OBA en PARO deelnemen. In december gaan we testen en in januari willen we samen met de omwonenden de resultaten evalueren.”

Is de uitkomst positief, dan wil Havenbedrijf Amsterdam van februari tot mei 2016 opnieuw vierhonderd voertuigen ombouwen. 

Rietlanden doet volgens directeur Sjaak Stengs graag mee. “Wij zijn al jaren bezig met betere arbeidsomstandigheden, veiligheid, milieu en energiebesparing. Deze nieuwe alarmering past daar perfect in. Het is veiliger voor bijvoorbeeld surveyors die op onze terminal monsters moeten nemen. En het is prettiger voor omwonenden.” Rietlanden laat de komende week alle veertien shovels ombouwen.

En de omwonenden? Zij reageerde enthousiast op een demonstratie van het nieuwe systeem op één van de shovels van Rietlanden Terminals. “De irritante hoge tonen zijn weg. Ik denk dat we voortaan beter zullen slapen”, aldus een bewoner van de naburige Machineweg.  

 

 

Contactgegevens
Rietlanden Terminals BV
Westpoortweg 502
1047 HB Amsterdam
branches: Dry & liquid bulk handling terminals
fax:
tel: +31 20 480 88 00

meer informatie