Verantwoord ondernemen in de visserij

02 december 2015

 

Grote Nederlandse rederijen die pelagische vis (vissen in scholen) vangen, nemen hun verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. De belangrijkste vissoorten als Noordzeeharing zijn MSC-gecertificeerd, terwijl trawlers zijn uitgerust met milieuvriendelijke koel- en vriesinstallaties. Dit zei Tammo Bult, directeur van visserijinstituut Imares, tijdens het door Zeehaven IJmuiden georganiseerde visserijsymposium ‘Verantwoord ondernemen in de visserij’ in het Telstar-stadion.

Bult ging in op de onderzoeksmethoden en hulp die wetenschappers krijgen vanuit de visserijsector. Zo ontvangen onderzoekers van Imares hun gegevens voor een belangrijk deel van de rederijen – waarvan de schepen zijn uitgerust met installaties die informatie verstrekken over vis en ander zeeleven. Imares is één van de instituten die betrokken is bij de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES), een organisatie die vangstadviezen geeft. De Europese visserijministers stellen op basis hiervan de quota vast. 

De maximale vangsthoeveelheid is afhankelijk van een eerder overleg tussen Brussel en niet-EU-kuststaten over de verdeling van de zogeheten gedeelde bestanden (makreel, noordelijke haring en blauwe wijting). De verhoudingen zijn de afgelopen jaren veranderd ten nadele van de EU-landen. Dit komt omdat niet-EU-kuststaten tegenwoordig een groter deel van de quota hebben - wat Nederlandse rederijen miljoenen euro’s aan inkomsten scheelt.