Vierde overdekte terminal voor VCK Logistics-Port Logistics

19 oktober 2017

 

Aan de Suezhaven in Amsterdam nam VCK Port Logistics in augustus haar vierde overdekte goederenterminal in gebruik. De overdekte overslagcapaciteit in Amsterdam steeg hiermee naar anderhalf tot twee miljoen ton. Amsterdam is nu de grootste aanbieder van overdekte overslag in Europa.

Foto Bij Overdekte TerminalDe grootte van zeeschepen neemt toe en er wordt vaker gevraagd om directe overslag tussen zeeschip en binnenvaartschip. Ook is er duidelijk volumegroei te zien in de markt van de overslag die weersonafhankelijk kan plaatsvinden. Daarom is de vierde all weather terminal drie meter breder en vier meter hoger dan de drie eerder gebouwde terminals van VCK Port Logistics. De investering voor deze ‘All Weather Terminal 4’ bedroeg ongeveer 11 miljoen euro.

Weersgevoelige goederen
Een all weather terminal is een terminal waarin zeeschepen met weersgevoelige goederen, zoals papier en staal, hun lading droog over kunnen zetten op andere transportmodaliteiten. Ongeacht de weersomstandigheden, Zo’n terminal bestaat uit een grote, over de kade én het water gebouwde overkapping, die aan weerszijden open is, waardoor schepen kunnen in- en uitvaren. Bovenin de overkapping bevindt zich een kraan die over de volledige lengte en breedte van de overkapping kan bewegen voor het laden en lossen van de goederen. Ook bestaat bij VCK Port Logistics de mogelijkheid om goederen tijdelijk op te slaan in de aansluitende opslagloodsen. 

Lading aantrekken
De nieuwe terminal is 100 meter lang, 22 meter hoog, heeft een ‘waterbreedte’ van 30 meter en biedt een overslagkraan met een capaciteit tot 50 ton. Reder Wilson is de grootste gebruiker van de all weather terminals in Amsterdam. De ingebruikname vond dan ook plaats door de overslag van rollen staal vanuit een binnenvaartschip in het zeeschip Wilson Nantes.

Door Havenbedrijf Amsterdam wordt een LME-certificering aangevraagd. Met toestemming van de Londense Metaalbeurs kan hier straks, bij VCK Port Logistics, lading worden aangetrokken op de wereldmarkt voor industriële metalen. Naar verwachting wordt de LME-certificering begin 2018 toegekend.