Viking River Cruises doopt zes nieuwe riviercruise schepen in Amsterdam

02 maart 2016

Foto's: Max Dijksterhuis 

Cruisemaatschappij Viking koos eerdere jaren al voor Amsterdam voor de doop van haar nieuwe riviercruiseschepen. Op 1 maart 2016 kwamen daar - voor het vierde opeenvolgende jaar - zes riviercruiseschepen bij. Met inmiddels meer dan zestig schepen is Viking River Cruises een van de grotere spelers in de riviercruisevaart.

 

Viking -river -cruise -250De ‘longships’, vernoemd naar de Noorse Vikingen hebben een lengte van 135 meter en zijn bijna 12 meter breed. Hiermee zijn ze perfect om te varen over de Europese waterwegen. De schepen hebben een capaciteit van 190 passagiers.

De schepen zijn ecologisch aangedreven met een hybride motor waardoor minder geluidshinder wordt veroorzaakt. 

 

Belangrijk voor de Amsterdamse regio
Havenbedrijf Amsterdam verwacht dit jaar 345 riviercruiseschepen van Viking River Cruises te mogen ontvangen. In totaal verwacht de stad 1.835 riviercruiseschepen te verwelkomen in 2016. Deze vorm van toerisme is een groeiend en zorgt voor een significante impact voor de Amsterdamse regio. De riviercruise maatschappijen en de passagiers samen spenderen op jaarbasis ongeveer € 38 miljoen.

Faciliteiten
Om de groeiend cruisemarkt te faciliteren blijft Havenbedrijf Amsterdam nieuwe voorzieningen ontwikkelen. Het oostelijk deel van de Ruyterkade krijgt extra aanlegcapaciteit voor schepen tussen de 110 en 135 meter. In het westelijk stationseiland zal komend jaar de afmeer mogelijkheden verbeteren. De pieren 17 en 18 zullen worden vernieuwd. Ook zal op deze locatie een nieuwe pier verschijnen voor zowel 110 als 135 meter riviercruise schepen. Dit zal in 2018 zijn gerealiseerd. Daarnaast is het Havenbedrijf bezig met het aanvragen van de vergunning om een nieuwe steiger aan de Westerdokdijk aan te leggen. Ook zullen de walstroom punten verder worden uitgebreid.