Wi-Fi hotspots voor binnenvaartschepen

25 februari 2014

Foto: Dick van den Berg
Binnenvaartschepen in de Amsterdamse haven hebben vanaf vrijdag 21 februari gemakkelijker en sneller toegang tot breedband internet. Dit dankzij Wi-Fi hotspots op de circa 36 ligplaatsen in de (Oude) Houthaven. Het project is een initiatief van de Stichting Binnenvaart Netwerk Diensten, met steun van Havenbedrijf Amsterdam NV.

De binnenvaart kan via de hotspots informatie uitwisselen en diensten aanvragen van Havenbedrijf Amsterdam NV en zijn partners. Voorbeelden zijn het zoeken en reserveren van ligplaatsen via de website maar ook het downloaden van grote bestanden als digitale vaarkaarten. De keuze voor de Houthavens heeft te maken met het grote aantal ligplaatsen voor binnenvaartschepen. Naast Amsterdam doen inmiddels negen havens mee met dit project, waaronder de Maashaven in Rotterdam.

De aanleg van de Wi-Fi hotspots is onderdeel van Binnenvaartnet, een initiatief van de Stichting Binnenvaart Netwerk Diensten. Deze stichting biedt laagdrempelige ICT diensten aan aan binnenvaartschippers en zorgt tevens voor het beheer.

Havenbedrijf Amsterdam NV ondersteunt duurzaam goederenvervoer via binnenvaartschepen. Havenmeester Janine van Oosten: “Via deze dienst kunnen schippers snel en gemakkelijk gebruikmaken van internet. Bijvoorbeeld om digitale vaarkaarten te downloaden, maar ook om via de website van Havenbedrijf Amsterdam toegang te krijgen tot relevante en actuele nautische informatie.”

www.binnenvaartnet.nl
www.portofamsterdam.nl

Contactgegevens
Port of Amsterdam NV
De Ruyterkade 7
1013 AA Amsterdam
branches: Authorities and institutions
fax:+31 20 620 98 21
tel: +31 20 523 45 00

meer informatie