Windpark Luchterduinen bezorgt IJmond volop werk

20 maart 2014

 

IJmuiden kan profiteren van de aanleg en het onderhoud van het nieuwe windpark Luchterduinen (vak Q-10). Dit komt circa 23 kilometer uit de kust van Noordwijk en Zandvoort.

“De IJmondhaven is nu al een belangrijke uitvalbasis voor de bestaande windparken bij Egmond en IJmuiden.” Dit zegt Ron Davio, voorzitter van de regionale belangenbehartiger voor de offshore-industrie AYOP (Amsterdam IJmuiden Offshore Port). “Het nieuwe windpark ligt ook gunstig ten opzichte van IJmuiden.” Luchterduinen bestaat straks uit 43 windturbines, verspreid over bijna zestien vierkante kilometer. Tijdens de bouw werken er driehonderd mensen aan het park. Eenmaal voltooid werken er veertig mensen. 

Hoogspanning
Eneco en Mitsubishi Corporation zijn beide voor vijftig procent eigenaar van Luchterduinen. Het offshore windpark gaat vanaf september 2015 elektriciteit leveren aan zo’n 150.000 huishoudens. Inmiddels is het heien op zee al begonnen. Aansluitend worden de turbines gemonteerd van de Deense windturbinefabrikant Vestas.

Luchterduinen -540De werkzaamheden zijn bijna een jaar later (2015) afgerond. Vestas is ook betrokken bij de bouw en het onderhoud van het windpark voor de kust van IJmuiden. De aanleg van Luchterduinen is begin oktober 2013 al van start gegaan op het land; tussen Noordwijk en Sassenheim legt Eneco een hoogspanningskabel aan. 

Andere rol
Ron Davio ziet een andere functie weggelegd voor de IJmondhaven bij de bouw van het nieuwe windpark Luchterduinen dan tijdens de bouw van de vorige twee offshore windparken. “Bij deze windparken heeft men de fundaties, transitiestukken, windmolenpalen, gondels en de rotorbladen naar IJmuiden getransporteerd en in de IJmondhaven op de kade opgeslagen en voor zover mogelijk samengebouwd. Vervolgens heeft het installatieschip deze onderdelen opgehaald die vervolgens offshore zijn geïnstalleerd. Bij Luchterduinen is het idee om de fundaties en transitiestukken met het installatieschip rechtstreeks op te halen uit Vlissingen en zonder tussenopslag direct op zee te installeren. Voor de windmolenpalen, gondels en rotorbladen geldt hetzelfde. Dat betekent zoveel mogelijk vooraf samenbouwen met het installatieschip, de onderdelen ophalen bij Vestas in Esbjerg (Denemarken) en dan rechtsreeks offshore installeren. Dit betekent minder opslag en samenbouw in IJmuiden. Maar nog steeds worden vanuit IJmuiden alle ondersteunende activiteiten georganiseerd, zoals het projectmanagement.” 

Tweehonderd manjaren
De komst van het nieuwe windpark kan volgens Peter van de Meerakker, algemeen directeur van Zeehaven IJmuiden NV, tweehonderd manjaren aan werk opleveren. Van de Meerakker is in gesprek met Eneco om de assemblage en bouw van aanvullende werkzaamheden naar IJmuiden te halen.

Hij reageert ook op de plannen van Eneco een tweede offshore windpark niet te bouwen voor de kust van Scheveningen en Katwijk, maar te verplaatsen naar blok Q4-West ter hoogte van Bergen aan Zee. Ook dit project wil Van de Meerakker graag naar IJmuiden halen. “Iedereen in de regio profiteert hiervan: toeleveranciers, bunkerservice, constructiebedrijven, uitzendbureaus en kranenbedrijven. Dat bleek ook al uit het enorme aantal overnachtingen van hotel Holiday Inn in IJmuiden voor het Vestas-personeel tijdens de aanleg van het Prinses Amalia windpark.” 

Ook onderdelen
Directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel in IJmuiden noemde tijdens de Nationale Bouwdag in Katwijk de offshore het veelbelovendste onderdeel van de staalsector in de nabije toekomst. “Onder voorwaarde dat de windturbines ook hier worden gemaakt. Nederland moet in de offshore niet alleen een serviceverlenende functie vervullen maar ook de onderdelen gaan maken”.

Volgens het nationale energie-akkoord uit investeert de Nederlandse overheid 9,5 miljard euro in duurzame energiebronnen tot en met 2020. Het grootste deel, bijna acht miljard euro, gaat naar windturbines. Hiervan gaat 3,7 miljard euro naar offshore windparken en 4,1 miljard euro naar windturbines op land. 

Maakindustrie profiteert
De maakindustrie van windturbines kan volgens Tata Steel profiteren van de aangekondigde verdriedubbeling van het vermogen dat windparken op het land én op zee binnen tien jaar moeten leveren. “In samenwerking met de kennisinstituten kunnen we ook innovatieve toepassingen bedenken,” aldus Tata Steel-topman Dook van den Boer. Hij is tevens bestuurslid van de Amsterdam Economic Board (AEB). Deze organisatie moet bijdragen aan een innovatieve en economisch sterke regio. Deelnemende partijen zijn de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Sinds kort is de maakindustrie in de Amsterdamse metropool- en havenregio als achtste economisch cluster toegetreden tot AEB. Tata Steel is in de regio het grootste bedrijf in deze sector. Het staalbedrijf is tevens vertegenwoordigd in de landelijke topsector High Tech Systemen en Materialen. 

www.ayop.com
http://projecten.eneco.nl/eneco-luchterduinen
www.tatasteel.nl
www.zeehaven.nl

Contactgegevens
Amsterdam
AYOP (Amsterdam IJmuiden Offshore Port)
De Ruyterkade 7
1013 AA Amsterdam
branches: Offshore oil and gas services, Sundries
fax:+31 20 626 49 69
tel: +31 20 627 37 06

meer informatie