Zakenreis Karel Doorman

04 februari 2016

Foto: Machiel Kraaij

Er zijn van die dagen dat het geweldig is om op het Noordzeekanaalgebied en in haar havens te zijn. Zo’n dag was 3 februari, met de aankomst van de Zr. Ms. Karel Doorman in het sluizencomplex in IJmuiden. Het grootste Nederlandse marineschip, dat inmiddels ligt aangemeerd in Amsterdam, is het middelpunt van een deal tussen de minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Duitse collega Ursula von der Leyen.

Uitkomst: ook Duitse militairen (het zogeheten Seebataillon) mogen vanaf 4 februari gebruikmaken van de varende gigant die in 2014 nog is ingezet om hulpgoederen af te zetten in de strijd tegen Ebola in Afrika. 

Karel -DoormanVolgens een woordvoerder van Defensie is de samenwerking een schoolvoorbeeld van hoe legers in Europa zouden moeten samenwerken om de slagkracht te vergroten. Bovendien is de nieuwe afspraak een win-winsituatie: het Duitse leger stond te springen om een marineschip als de Karel Doorman voor oefen- en missiedoeleinden in hun gelederen op te nemen, terwijl het schip voor het Nederlandse krijgsmacht – in het licht van de noodzakelijke inkrimping - te groot en te duur is. Maar voor nu is het voor Amsterdammers vooral een kwestie van hun ogen uitkijken. Dat kan nog tot morgen, als de Joint Support Ship met aan boord 152 vaste bemanningsleden haar ankers licht.