Zenith gaat fors investeren in olieterminal in Amsterdamse haven

09 mei 2016

Bron: Havenbedrijf Amsterdam NV

Afgelopen maandag maakte Zenith Energy Amsterdam Terminal (Zenith) bekend flink te gaan investeren in de olieterminal die het bedrijf op 31 maart van dit jaar van BP overnam. De investering  in de terminal met 77 opslagtanks bedraagt honderd miljoen dollar. De terminal is één van de grootste opslagterminals in de Amsterdamse haven. Er is ruimte voor ruim zes miljoen vaten benzine, ethanol, midden destillaten, biodiesel, kerosine en lpg.

Door deze investering wordt het mogelijk de bijna één miljoen kubieke meter aan opslagcapaciteit optimaal te benutten. BP blijft wel een grote klant van de Amsterdamse terminal.

Koen Overtoom, operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam: “Wij zijn blij met de komst van Zenith naar de Amsterdamse haven. Zenith zal flink investeren in de terminal en zorgen voor een up-to-date terminal die de bestaande positie van Amsterdam als energiehaven versterkt en mogelijkheden naar de toekomst biedt voor groei in andere brandstoffen. De komst van Zenith biedt veel potentie voor de haven en voor de mensen die er werken.”

In het uitgebrachte persbericht (zie link hieronder) toont Zenith zicht eveneens verheugd met de overname. De terminal ligt in het middelpunt van een belangrijke geografische regio voor de energiesector, volgens topman Jeff Armstrong van Zenith. De terminal biedt ook 'aanzienlijke uitbreidingsmogelijkheden', volgens Zenith.

Overtoom: “Wij zijn momenteel de grootste (en meest moderne) benzine haven ter wereld. We willen ook in 2030 de grootste benzinehaven zijn en een top 3 energiehaven in Europa. Met de komst van Zenith versterken we onze benzine-hub en onze positie als moderne haven voor transportbrandstoffen, door groei van terminals te stimuleren. Zenith zal de huidige terminal moderniseren en upgraden, zodat de terminal - naast benzine en diesel - ook geschikt wordt voor andere brandstoffen zoals LPG en biobrandstoffen. Op deze manier bouwen we verder aan een haven met een nummer 1-positie in benzine en met state-of-the-art terminals die zowel ruimte biedt aan groei in bestaande energie als het aantrekken van nieuwe energiedragers.”