Zware windstoten teisteren de kust

12 januari 2015

Foto en tekst: Willem Moojen 

Kop van de Noordpier bij Wijk aan Zee verdwijnt onder de golven

Velsen: Het gehele weekend was Nederland in de ban van stormachtige wind uitlopend naar storm met windkracht 9 uit het zuidwesten ruimend naar noordwest.  Dit ging gepaard met zware windstoten tot 100 km per uur. Zelfs deze week zijn we er nog niet van af en zal het onrustige storm weer Nederland parten blijven spelen.
Op de foto zien we de 10 meter hoge vuurtoren op de kop van de ruim 2,200 meter lange Noordpier bij Wijk aan Zee volledig onder de beukende golven verdwijnen.  De hoge aanstormende golven zorgden ervoor dat het laatste gedeelte van de pier volledig onder het water stond. Dit onstuimige weer lokt altijd veel mensen naar de kust, die de elementen van de natuur van dichtbij willen aanschouwen. Binnenkomende – en uitvarende schepen dansen op het water en vooral de wat kleinere schepen lijken wel rechtop te gaan staan als ze de uiteinden van de pieren  voorbij varen.  De loodsdienst was gestaakt omdat er niet wordt uitgevaren bij golven die hoger zijn dan drie meter. Grote bulkcarriers worden wel beloodst, maar dat gebeurt  met helikopters. Kleinere binnenkomende- en  uitvarende schepen worden dan tussen de pieren beloodst met loodstenders.   

Levensgevaarlijk

Het spreekt vanzelf dat het betreden van de pierhoofden van IJmuiden en elders, met dit weer zeer gevaarlijk kan zijn. Helaas zijn er altijd mensen die dit niet weten, of willen weten. Ondanks  aanwijzingen op de pier, en dat gesloten hekken er voor zorgen dat de pieren niet toegankelijk zijn, zijn er altijd waaghalzen die zich hier niets van aantrekken en voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Menig keer moeten reddingsdiensten uitrukken om mensen uit benarde situaties te redden met soms een fatale afloop.