26 januari 2023

Hoge energie- en grondstofprijzen doen Crown van Gelder (126 jaar) de das om

Crown Van Gelder uit Velsen-Noord is deze week door de rechtbank van Haarlem failliet verklaard. De circa 200 medewerkers van de papierfabriek zitten inmiddels thuis. Hoge energie- en grondstofprijzen en een afname van bestellingen spelen het bedrijf parten. De curator onderzoekt een doorstart.

In een mail naar de medewerkers geeft directeur Miklas Dronkers aan dat het bedrijf de afgelopen periode in zwaar weer verkeerde. Afgelopen jaar maakte het bedrijf nog winst, maar wegens de stijging in energie- en grondstofprijzen én de veranderende markt kwam de papierproducent in de rode cijfers terecht.

Icoon in de IJmond
Vorig jaar vierde de papierproducent nog het 125-jarig bestaan. Crown Van Gelder is een icoon in de IJmond en een belangrijke werkgever voor de regio. Sinds de oprichting in september 1896 kende de fabriek hoogtepunten maar ook een aantal dieptepunten waaronder het eerste faillissement van 1981 dat 500 mensen hun baan kostte. Er werd toen een doorstart gemaakt.

De curators onderzoeken ook nu of een doorstart van het bedrijf mogelijk is. Hij meldt dat enkele geïnteresseerden zich hebben gemeld voor in de papierfabriek.

Deel dit artikel