Actueel

De havens van Amsterdam zijn continu in beweging. Amports volgt de ontwikkelingen op de voet en publiceert hierover aan de hand van een actueel nieuws, achtergronden en reportages. Lees wat er speelt in de havenindustrie en bij onze leden.

Foto-expositie over de haven bij priklocatie NDSM-werf
30 april 2021
Zien hoe de haven zich ontwikkelt na de Tweede Wereldoorlog tot in de toekomst? Dat kan vanaf heden als je een anti-corona vaccinatie haalt in de NDSM-loods. Moet je daar niet zijn dan is de nieuwe foto-expositie 'Handen in haven' (1945 - 2025) van Amports ook online zien. Op korte termijn ook live voor het algemene publiek als de NDSM-loods de deuren weer opent
Nieuwe havenrondvaart ligt op koers voor start in juni
30 april 2021
Amsterdam Boat Cruises ligt op koers om vanaf juni a.s. dagjesmensen, groepen en bedrijven op de ‘River Dream’ te laten genieten van de nieuwe Havenrondvaart Amsterdam. Het prachtige schip biedt straks vanuit het ruim uitgevoerde binnengedeelte en mooie panoramadek een prachtig uitzicht over het water en het dagelijkse reilen en zeilen aan de kades.
Derving zeehavengelden drukt resultaat Havenbedrijf
26 april 2021
Het resultaat van Havenbedrijf Amsterdam NV kwam in 2020 uit op € 51,7 miljoen tegen een opbrengst van €158,4 miljoen (-6,5). Corona beïnvloedde de hoogte van de zeehavengelden van de Amsterdamse haven met -€ 7,3 miljoen ten opzichte van 2019. Daarnaast zorgde de energietransitie voor een belangrijke afname van overslag in kolen.
Tres Hombres terug bij Chocolatemakers na zes maanden
22 april 2021
De haven van Amsterdam verwelkomt het zeilschip Tres Hombres na een lange reis vanuit de Dominicaanse Republiek weer terug aan de kade achter de chocoladefabriek van de Chocolatemakers in Amsterdam Westpoort. De lading? Negen ton Trinitario cacaobonen, driehonderd kilo natuurlijke cacaoboter en twee zakken zeezout.
Port of Amsterdam krijgt scheepsanker cadeau
21 april 2021
Port of Amsterdam is door Gemeente Amsterdam verrast met een historisch anker. Het 1100 kg wegende cadeau heeft inmiddels een prominente plek voor het Nautisch Coördinatie Centrum aan de Capriweg na een verblijf in het centrum van de stad. De herkomst van het anker blijkt lastig te achterhalen.
VOC-replica de Amsterdam terug op het honk
19 april 2021
Na maandenlang onderhoud bij Damen Ship Repair Amsterdam en Damen Oranjewerf keerde vrijdag 16 april de ‘Amsterdam’ terug aan de steiger naast Het Scheepvaartmuseum. De replica werd niet onthaald door een grote menigte maar wél door de kinderburgemeester Dominic (9)
Kleine Sluis IJmuiden vanaf april weer beschikbaar
16 april 2021
Rijkswaterstaat stelt met ingang van 16 april 2021 de Kleine Sluis, onderdeel van het sluizencomplex IJmuiden, weer beschikbaar voor de scheepvaart. De Kleine Sluis was sinds augustus 2020 gestremd vanwege de plaatsing van tijdelijke pompen ter vervanging van een defecte pomp in het Gemaal IJmuiden.
DFDS verlengt samenwerking KVSA met 10 jaar
29 maart 2021
Het Deense DFDS blijft passagiers- en vrachtdiensten verzorgen op IJmuiden. Het bedrijf tekende hiertoe een nieuwe overeenkomst van tien jaar met maritiem dienstverlener KVSA. Voor IJmuiden betekent het nieuwe contract continuïteit van bedrijvigheid en werkgelegenheid.
Amsterdamse haven wil koploper zijn in energietransitie
25 maart 2021
Amsterdam moet een toonaangevende Europese zeehaven zijn die vooroploopt in de transitie naar een duurzame samenleving. Dat zegt Port of Amsterdam in het door de gemeente goedgekeurde Strategisch Plan 2021-2025. In dit plan zijn de strategische keuzes voor de komende vier jaar vastgelegd.