Over Amports

Amports is dé netwerk- en marketingorganisatie voor de havens van Amsterdam. Ons doel is het netwerk van haven- en havengerelateerde bedrijven te versterken en te zorgen dat stakeholders in het Noordzeekanaalgebied zich verbonden voelen aan onze prachtige havensector.

76 jaar Havenpromotie
Kort na de bevrijding in 1945 richtte men de voorloper van Amports –De Vereeniging de Amsterdamsche Haven– op. Na de oorlog ontstond sterke behoefte aan een club die de belangstelling voor de havens opwekte en zorgde voor verbinding in de havensector. Toen er meer leden uit de andere havens uit het Noordzeekanaalgebied aansloten veranderde de naam in Amsterdam Ports en later Amports.

Inmiddels vervullen wij al ruim 75 jaar onze missie door informele en informatieve netwerkbijeenkomsten te organiseren en door structureel te communiceren over de havens van Amsterdam, de vierde haven van Europa.

archieffoto Amports 1945 praalwagen in Amsterdam
Praalwagen uit 1945 | Havenpromotie in Amsterdam

Wat doet Amports voor havenbedrijven?
Hoofdzakelijk brengen wij de unieke positie van de havens van Amsterdam onder de aandacht. Dit doen we samen met het bedrijfsleven, de havenbedrijven en de regionale overheden. Hiervoor zetten wij de volgende middelen in:

 • Magazine Ways to Sea
  Met boeiende interviews, nieuws- en achtergrondartikelen vertellen wij het verhaal van de Amsterdamse havenregio. Alles wordt gebundeld in zowel het online als gedrukte magazine Ways to Sea. (voorheen: Zeehavens Amsterdam)
 • Online communicatie
  Via Amports.nl, de maandelijkse nieuwsbrief E-ways en social media houden wij onze achterban digitaal op de hoogte met nieuws en achtergronden over de haven van Amsterdam.
 • Promotie
  Om de haven goed op de kaart te zetten ontwikkelen wij diverse promotionele activiteiten voor zowel B2B als B2C. Zo realiseren wij diverse marketingcampagnes en maken wij videoreportages. Daarnaast ontwikkelen en ondersteunen wij ook diverse projecten zoals de havenrondvaart, de havententoonstelling, SHIP IJmuiden en het evenement Zeehavendagen Amsterdam.
 • Havenbedrijfsleven bijeen brengen
  Samen met de havenbedrijven en lokale- en regionale overheden versterken en positioneren we de havenregio in binnen-en buitenland. Wij vervullen hierin een verbindende rol door de verschillende partijen letterlijk samen te brengen. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens evenementen -zoals het Havengildediner-, beurzen en reizen.
Tijdens het 74ste Havengildediner ontmoeten diverse stakeholders elkaar
Het 74e Havengildediner, hét evenement waar meer dan 540 stakeholders uit het gehele Noordzeekanaalgebied elkaar jaarlijks ontmoeten.

Dit is ons netwerk
Amports is een stichting waaraan zowel private als publieke partijen verbonden zijn. Naast de participanten bestaat het netwerk van Amports uit meerdere bedrijven en begunstigers die het doel van collectieve promotie ondersteunen. Zoals regionale overheden (provincie Noord-Holland en de gemeenten langs het Noordzeekanaal: Velsen, Beverwijk, Zaanstad en Amsterdam), de havenbedrijven (Havenbedrijf Amsterdam NV, Zeehaven IJmuiden NV), overkoepelende bedrijfsorganisaties als ondernemersvereniging ORAM, en tot slot de vele bedrijven die gevestigd zijn in de havenregio (stuwadoors, cargadoors, scheepsagenturen, maritieme dienstverleners etc.)

Amports wij zijn de haven

‘Onze missie is het versterken van het netwerk van havenbedrijven en zorgen dat stakeholders in deze regio zich verbonden voelen aan onze havensector.

Uitvoeringsorganisatie ORAM
Amports is een stichting met een bestuur dat uit vijf leden bestaat. De uitvoering van werkzaamheden heeft de stichting ondergebracht bij Ondernemersvereniging Regio Amsterdam (ORAM), Vereniging voor scheepvaart, industrie, handel en zakelijke dienstverlening KVK: 34169371. Op de website van ORAM vind je meer informatie over de activiteiten van de ondernemersvereniging.