27 september 2023

60 logistieke HBO studenten bezoeken de Amsterdamse haven

Hebben we hier in Amsterdam een haven dan? Gelukkig kwam deze opmerking maar een enkele keer voorbij tijdens de havenrondvaart van afgelopen maand. Zestig logistieke studenten van de Hogeschool van Amsterdam waren nieuwsgierig naar de haven en kregen een rondleiding van Amports en Port of Amsterdam. Goede timing, nu net Bokalift 2 van Boskalis aan de kade van TMA Logistics lag. Hoe werkt dat qua logistiek nu eigenlijk..?

De opleiding Associate Degree Logistiek van de HvA levert binnen twee jaar knappe koppen op die volledig zijn gespecialiseerd in logistieke processen. Een belangrijk thema binnen die opleiding is sustainability. Normaliter focust de opleiding zich op aviation, maar dit keer wilden de docenten inclusief studenten hun horizon eens verbreden door een uitstapje te maken naar de haven. En dat bleek een goede keuze.

Kroketten in de Amsterdamse haven
Het was druk in de haven. Een Höegh Autoliner voor de deur bij Koopman, superjachten bespieden bij Feadship en een stukje meevaren met een olietanker op weg naar de grootste zeesluis ter wereld. Tourguides Anna-Marise Rocha van Port of Amsterdam en Yasemin Demirtas van Amports vertelden over het reilen en zeilen van de vierde haven van Europa. Daarnaast is de groep gezamenlijk in het thema circulariteit gedoken.

Wat heeft een kroket te maken met de Amsterdamse haven? Nee, hier worden geen kroketten gemaakt of verscheept naar krokettenliefhebbers in het buitenland. Het verband kun je leggen met frituurvet. In de haven wordt frituurvet gerecycled en omgezet naar brandstof. Zo werden meer van dit soort circulaire projecten toegelicht. Hoe wordt afval in de haven verwerkt? En waar wordt plastic gesorteerd en gerecycled?

Stageplaatsen
Na zo’n ruim twee uur varen zat de havenrondvaart er alweer op. Positief om te horen dat de docenten van de HvA graag terugkomen in de haven en samen willen kijken hoe we het thema haven regelmatig in de lessen kunnen laten terugkomen. Ander resultaat is dat de studenten druk op zoek zijn naar stageplaatsen en graag samen met bedrijven willen brainstormen over de logistieke processen in de haven.

Deel dit artikel