30 november 2022

Havengildediner: oog voor traditie en next generation

De havencommunity in het Noordzeekanaalgebied kwam bijeen voor de 77ste editie van het Havengildediner. Hoogtepunt betrof de uitreiking van de Havenpenning aan Kees Noorman en de speech van de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk.
De havencommunity komt bijeen in Hotel Okura Amsterdam voor het 77ste Havengildediner

De provincie Noord-Holland werd dit jaar vertegenwoordigd door de Commissaris van Koning, Arthur van Dijk, tevens hoofdgast van de avond. Van Dijk pleitte in zijn speech voor één sterke Noord-Hollandse havenmotor van Amsterdam tot aan Den Helder (en verder) en voor onderling overleg. ‘Port of Amsterdam doet al het nautische beheer van het hele Noordzeekanaalgebied. Maar de exploitatie van de exploitatie van onze havens is nu te versnipperd tussen Amsterdam, Beverwijk, IJmuiden en Den Helder. Qua sturing en zeggenschap zijn er grote verschillen tussen de vier Noord-Hollandse havens’, aldus Van Dijk.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk

Next generation
Om het havenbedrijfsleven te motiveren de komende jaren meer jonge mensen en -bedrijven aan te trekken, luidde het thema van het 77ste Havengildediner ‘Next Generation’. Amports zet sinds 2019 nadrukkelijk in op verjonging van het evenement door in toenemende mate haven young professionals bij het evenement te betrekken. Tijdens de editie van jl. vrijdag klommen zij op het podium om hun toehoorders te instrueren hoe ze de next generation aan de haven kunnen binden.

Havenpenning
Krachtig. Doortastend. Nautiek. Het vat in drie woorden samen waarom de Havenpenning 2022 werd toegekend aan Kees (Diederik) Noorman. Het bestuur van Amports kende de onderscheiding toe aan de directeur van Ondernemersvereniging ORAM onder meer omdat hij 24 uur klaarstaat voor de haven, ervoor door het vuur gaat en vanwege zijn specifieke karaktereigenschappen iedereen weet te winnen voor de goede (haven)zaak. Wat in zijn geval betekent hoe dan ook altijd ruimte te willen bieden aan huidige en toekomstige havenfuncties. Lees hier meer over de reactie van Kees Noorman op zijn onderscheiding.

Havenpenningwinnaar Kees Noorman geflankeerd door Jort Kelder en Hester van Buren

Grootste van Nederland
Het Havengildediner is het grootste havengerelateerde netwerkevenement van Nederland, waar meer dan 500 personen elkaar treffen aan de dis van Hotel Okura Amsterdam. Naast vertegenwoordigers uit het havenbedrijfsleven, bestaat het gezelschap veelal uit politici en bestuurders van gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam en de landelijke overheid.

Sponsors
Het 77ste Havengildediner werd mede mogelijk gemaakt door: ACS, Aeroprint, Aircraft Fuel Supply, Amsterdam IJmuiden Offshore Ports, Broekman Logistics, CBOX Containers, Corps van Vletterlieden, Eurotank Amsterdam, Evos, ING, De Koperen Ploeg, KVSA, Loodswezen, Peinemann, Port Towage Amsterdam, Port of Amsterdam, Rabobank, Studio Saiid-Smale, Spliethoff, C.Steinweg-Handelsveem, TMA Logistics, VCK Logistics, Winsys IT Solutions en Zeehaven IJmuiden.

Klik hier voor de beeldreportage van het 77ste Havengildediner. Klik hier voor het tv-interview met de winnaar van de Havenpenning Kees Noorman en andere gasten op het evenement.

Deel dit artikel