29 maart 2024

Adriaansen bezoekt Damen en sluit walstroom aan

Damen Shiprepair Amsterdam sloeg deze week twee vliegen in één klap. Allereerst was daar het werkbezoek van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. Vervolgens inaugureerde de nieuwe walstroominstallatie voor het grootste dok van de werf door de installatie voor het eerst aan te sluiten

De opening van de walstroominstallatie was onderdeel van het werkbezoek van de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Gezant Sectoragenda Maritieme Maakindustrie, Kees van der Staaij. Het duo kreeg een rondleiding op de werf en werden bijgepraat over, onder andere, het belang van de werf voor Amsterdam als havenstad.

Duurzame toekomst
“We zijn vereerd dat we deze belangrijke stap in onze transitie naar een duurzame toekomst mogen nemen in het bijzijn van de minister”, zei Tjeerd Schulting, managing director van Damen Shiprepair Amsterdam. “Met de installatie zetten we nog meer in op verduurzaming en dat sluit goed aan bij de verwachting van onze klanten. Ook daarin maken we grote stappen met onder andere het verduurzamen van schepen.”

Dok ombouwen
Sinds vorig jaar is er hard gewerkt om de mobiele installatie in te kunnen zetten voor zeegaande schepen die voor reparatie, onderhoud of ombouw in het grootste droogdok van Damen Shiprepair Amsterdam verblijven. Hierdoor hoeven schepen niet langer gebruik te maken van de eigen dieselgeneratoren om energie op te wekken, maar komt dit van de stillere en ‘groenere’ walstroominstallatie. 

Mobiele container
De installatie bestaat uit een nieuw aangelegd elektriciteitsnet en een mobiele container met daarin een frequentieregelaar. Dit zorgt voor aansluitmogelijkheden van 690, 440 of 400 Volt en een frequentie van 50 of 60 Hz. De mobiele container geeft de mogelijkheid om de aansluiting op iedere gewenste locatie rondom het dok, en afhankelijk van de behoefte van het schip, te installeren. 

Deel dit artikel