8 december 2021

AEB verkocht aan Rotterdamse AVR

Gemeente Amsterdam verkoopt De Amsterdamse afvalverwerker AEB (Afval Energie Bedrijf) aan branchegenoot AVR uit Rotterdam. Harbour B.V. – 100% aandeelhouder van AVR-afvalwerking B.V.- bracht een bod uit van 450 miljoen euro.  
Afval Energiebedrijf Amsterdam

De nieuwe eigenaar is een financieel solide partij met een focus op de lange termijn. AVR heeft veel ervaring in de Nederlandse markt en een goede reputatie op het gebied van verduurzaming en de opvang van CO2. Het is dus geen verrassing dat AVR al eerder werd genoemd als potentiële koper.  

De betrokken wethouders Victor Everhardt en Marieke van Doorninck zijn blij met de nieuwe eigenaar. AVR kwam tijdens het verkoopproces naar voren als de meest geschikte kandidaat-koper voor AEB. Het is een ervaren partij, die in het verleden met succes eerst verzelfstandigd is en vervolgens naar de markt is gebracht. Daarnaast levert de AVR de gemeente ook de beste opbrengst op. Als de verkoop doorgaat, houdt de gemeente er een boekwinst van ongeveer 60 miljoen euro aan over. 

Afronding verkoop 
De verkoop moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt. De Gemeente van Amsterdam verwacht de verkoop in de loop van 2022 is afgerond. Met AVR is overeengekomen dat bij AEB geen gedwongen ontslagen wegens boventalligheid zullen vallen in de periode tot 1 januari 2024. 

Deel dit artikel