28 april 2022

Achter de schermen bij het havenbedrijfsleven in het Noordzeekanaalgebied

Amsterdam krijgt Zeehavendagen. Het nieuwe evenement in de vierde haven van Europa biedt iedereen van Amsterdam tot en met IJmuiden een kijkje achter de schermen bij het havenbedrijfsleven. Het hoofdprogramma bestaat uit rondleidingen en workshops bij haven- en havengerelateerde bedrijven. Verder biedt Zeehavendagen Amsterdam elke dag havenrondvaarten op het IJ, naar Westpoort en Zaandam. De eerste editie van het evenement wordt gehouden van vrijdag 23 tot en met zondag 26 juni. Het is de bedoeling dat Zeehavendagen Amsterdam na 2022 elk jaar in de laatste week van juni terugkeert

Andere hoogtepunten in het programma van Zeehavendagen Amsterdam zijn speciaal georganiseerde cacaovaarten in de Westhaven, de tentoonstelling Amsterdam-Havenstad in Het Scheepvaartmuseum en tours over de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Liefhebbers van zilte zeelucht, offshore wind en visserij zijn op 25 en 26 juni welkom op het Havenfestival IJmuiden, waarmee een samenwerkingsverband is afgesloten. Ter plaatse kan men ook kennismaken met de nautische dienstverlening die de hele dag tochtjes aanbiedt in de IJmond. Of men brengt een bezoek aan de grootste zeesluis ter wereld via het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP). 

De ambitie 
Met Zeehavendagen Amsterdam willen Amports, Port of Amsterdam en ORAM Ondernemend Amsterdam het havenbedrijfsleven en de ontwikkelingen in het Noordzeekanaal zichtbaar maken bij het grote publiek aan de hand van zes thema’s: maakindustrie, op- en overslag van goederen, energietransitie, circulaire industrie, historie en nautische dienstverlening. Het programma geeft een actueel beeld van de ontwikkelingen in de havens van Amsterdam en in welke mate dit bijdraagt aan de economische motor van het Noordzeekanaal. Het evenement is tegelijkertijd een platform om werkzoekenden, schoolverlaters, studenten, politici en bestuurders uit te nodigen op de werkvloer in de haven. Het doel is in 2022 te beginnen met een bescheiden doch sterk aanbod en daarna uit te groeien tot een jaarlijks terugkerend festijn dat in 2025 deel uit maakt van Amsterdam 750 en de tiende editie van SAIL. 

Deelnemers 
Inmiddels hebben meer dan veertig haven- en havengerelateerde bedrijven zich gecommitteerd aan Zeehavendagen Amsterdam. Onder hen onder meer Damen Shiprepair en Oranjewerf, Containerterminal TMA Logistics, cacaoveem Katoennatie, VCK Logistics, Eurotank Amsterdam, Chocolatemakers, de Douane, de Marechaussee, Tata Steel, Vopak, Spliethoff, de nautische dienstverlening en Vattenfall. De gemeente Amsterdam participeert aan de hand van het werkgelegenheidsprogramma Westpoort Werkt en Amsterdam Werkt en is betrokken via het Werkgeversservicepunt in de haven. 

Zeehavendagenamsterdam.nl  
Zeehavendagen Amsterdam is de jaarlijkse piek in de promotie van de havens in het Noordzeekanaalgebied. De website en social mediakanalen van het evenement vormen het online platform dat 365 zeehavendagen per jaar iedereen blijft voeden met informatie over de haven. Dit nieuwe platform moet de komende jaren uitgroeien tot een portal met lichtverteerbare, havengerelateerde informatie voor consumenten en personen die zakelijk en/of politiek zijn verbonden aan de havens in het Noordzeekanaalgebied (Amsterdam, Zaanstad, Velsen-IJmuiden en Beverwijk). 

Organisatie 
De organisatie van Zeehavendagen Amsterdam is in handen van Amports, de netwerk- en marketingorganisatie van het Noordzeekanaalgebied. Mede-organisator is Port of Amsterdam. Eventpartners zijn Ondernemersvereniging ORAM Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam Boat Cruises en de gemeente Amsterdam. In de eerste helft van mei worden meer details van het complete programma bekend gemaakt. 

Deel dit artikel