25 mei 2023

Amsterdamse biobrandstoffenfabriek krijgt milieuvergunning

Gidara Energy heeft een milieuvergunning gekregen voor de bouw van een biobrandstoffenfabriek in de haven van Amsterdam. De fabriek, genaamd Advanced Methanol Amsterdam (AMA), zal lokaal afval omzetten in hernieuwbare brandstoffen. Het is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van de fabriek, omdat het de productie van hernieuwbare brandstoffen mogelijk maakt en in de toekomst ook hoogwaardige circulaire chemicaliën kan produceren.

Speciale technologie
De fabriek zal gevestigd zijn in de haven van Amsterdam en maakt gebruik van een speciale vergassingstechnologie genaamd HTW® van Gidara Energy om afval om te zetten in bio-methanol. Deze bio-methanol kan worden als brandstof in het wegtransport, de maritieme sector en voor het produceren van duurzame luchtvaartbrandstoffen (SAF).

BioPark
De bouw van Advanced Methanol Amsterdam (AMA) vindt plaats op BioPark, de ontwikkellocatie in de Amsterdamse haven voor producenten van hernieuwbare brandstoffen. Jaarlijks zal de fabriek ongeveer 360.000 ton afval omzetten in 90.000 ton hernieuwbare methanol.

Gidara Energy is gespecialiseerd in het omzetten van niet-recyclebaar afval in geavanceerde biobrandstoffen en circulaire chemicaliën met behulp van gepatenteerde technologieën. De High-Temperature Winkler technologie (HTW® 2.0 en, in de nabije toekomst, HTW® 3.0) kan worden gebruikt om waardevolle producten en biobrandstoffen zoals hernieuwbare methanol en Sustainable Aviation Fuel (SAF) te produceren. Dit draagt bij aan het verminderen van CO2-uitstoot en het verduurzamen van sectoren zoals wegvervoer, scheepvaart en luchtvaart.

Deel dit artikel