27 oktober 2022

Amsterdamse haven nog grotere cacaospeler met opening warehouse van CCN 

De Amsterdamse haven is al een grote speler op het gebied van cacao-import en -overslag, maar met de komst van een nieuwe terminal van Commodity Centre Netherlands wordt deze positie verder versterkt. 

 

De nieuwe terminal, die vorige week feestelijk werd geopend, bestaat uit loodsen van in totaal 66.000 m2 voor de opslag van cacao- en koffiebonen.   

Het warehouse van Commodity Centre Netherlands (CCN) beschikt over een eigen diepzeekade van bijna 170 meter, met een diepte van ruim 10 meter. Hiermee is het warehouse geschikt voor het laden en lossen van containers via de binnenvaart en megabulk. De cacao die bij CCN wordt gelost, is met name afkomstig uit Ivoorkust en Ghana en bestemd voor de cacaoverwerkende industrie in Zaandam en Mannheim. De cacao wordt daar via binnenvaart naartoe gebracht. 

De loodsen, vernoemd naar een valk (Falcon) en een visarend (Osprey) zijn met oog voor duurzaamheid gebouwd. Zo is er overal LED-verlichting in de terminal en wordt het dak binnenkort voorzien van zonnepanelen. Al het rollend materiaal in en rondom de loods is elektrisch, net als de lopende banden. CCN kijkt niet alleen naar de hoe een terminal energiezuinig kan draaien, maar zoekt ook de verduurzaming in de handelsketen. 

MR. CACAO al 45 jaar actief
Directeur van Commodity Centre Netherlands Bert Schalij is trots op de uitbreiding van CCN. Zelf is hij al 45 jaar actief in de Amsterdamse haven en heeft flink wat ontwikkelingen meegemaakt. Vandaag de dag gaat Bert nog steeds met veel plezier naar zijn werk, en zijn successen dankt hij aan zijn team. Het gehele interview met Bert Schalij lees je hier in het magazine Ways to Sea.

Deel dit artikel