26 oktober 2021

AYOP: vizier op efficiënte en duurzame ontmanteling

Sylvia Boer (AYOP-directeur) trapte deze week DecomMissionBlue af op de Offshore-beurs in Amsterdam. Ze deed dat met een aantal bedrijven uit de offshore sector uit onder meer het Noordzeekanaalgebied. Het samenwerkingsverband zet zich in voor een efficiënte en duurzame decommissioning en recycling in de offshoreindustrie. 
AYOP – Offshore Energy21 – RAI Amsterdam

Decommissioning ofwel ontmanteling in de maritieme offshore sector is een proces waarbij grote maritieme objecten en offshore installaties worden ontmanteld en gerecycled. Veel van dit soort machines zullen namelijk de komende decennia het einde van hun levenscyclus bereiken en voor een schonere Noordzee is het van belang dat bedrijven en instanties initiatief nemen om zich in te zetten voor dit proces.  

Ook de regio Amsterdam-IJmuiden wil haar verantwoordelijkheid nemen en zijn daarom gestart met DecomMissionBlue. Het samenwerkingsverbond van onder andere Amsterdam Ymuiden Offshore Ports (AYOP), Port of Amsterdam, Mammoet, BK Engineers en Tata Steel doet actief mee aan de uitdaging om steeds slimmere, betere en duurzamere manieren te vinden om grote maritieme objecten & offshore installaties te ontmantelen. 

Perfecte plek 
De Amsterdamse haven biedt veel mogelijkheden voor het decommissioning proces en wordt zelfs aangewezen als de perfecte plek. Alles wat betreft de circulaire economie en afvalverwerking is hier aanwezig. 

”Gecertificeerde bedrijven die ervaring hebben met dit soort grote projecten bevinden zich binnen een straal van 10 mijl”, aldus Allard Klinkers, Commercieel Manager Port of Amsterdam. “Daarnaast is de zeesluis verbreed van 50 naar 70 meter en zijn de logistiek en de ontsluiting naar het achterland meer dan prima. Alles kan worden afgevoerd via de verbonden waterwegen en dat levert een reductie van het wegtransport en dus CO2- en stikstofuitstoot oplevert.” 

Lees het gehele persbericht hier

Deel dit artikel