25 maart 2022

Bezoekerscentrum SHIP IJmuiden blijft tot eind september geopend

De samenwerkende partners in het Noordzeekanaalgebied houden SHIP tot 1 september geopend. In deze periode onderzoeken zij de mogelijkheid van een bezoekerscentrum waarin getoond wordt hoe het gebied zich in de komende jaren ontwikkelt. Tot die tijd blijft SHIP, het huidige bezoekerscentrum met de interactieve tentoonstelling over de bouw van Zeesluis IJmuiden, geopend.

In het Noordzeekanaalgebied werken gemeenten, provincie en private partijen samen aan het ontwikkelen van een duurzaam en economisch sterk gebied, waar het ook plezierig wonen en recreëren is. De ruimte voor nieuwe ontwikkelingen in het gebied is beperkt. De komende tijd proberen de samenwerkende partijen samen die puzzel te leggen. Een belangrijk onderdeel is bijvoorbeeld de energietransitie van het bedrijfsleven en industrie in de regio. Belangrijk in deze transitie, zijn de transitie naar een gezonde en duurzame waterstofeconomie, het vergroten van de capaciteit van het elektriciteitsnet en het aanleggen van warmtenet. In het bezoekerscentrum moet deze informatie samen met uitdagingen op het gebied van circulaire economie, wonen, water en leefbaarheid op toegankelijke en informatieve wijze een plek krijgen. 

Toekomst SHIP
Na de officiële opening van Zeesluis IJmuiden door koning Willem Alexander zou de tentoonstelling eind maart stoppen. Na het openingsmoment met de koning en het losloslaten van de laatste coronamaatregelen, is de verwachting dat er nog veel interesse in de expositie is. De samenwerkende partners hebben besloten om de expositie langer open te houden. In de periode tot eind september denken de partners na over de mogelijkheden om de tentoonstelling, waarin alle opgaven uit het NZKG een plek krijgen, op lange termijn te verlengen

Wat is er tot eind september te zien?
SHIP geeft bezoekers een goed beeld van de bouw van Zeesluis IJmuiden in al zijn facetten en vele havenactiviteiten op en rond het Noordzeekanaal. Een nieuw onderdeel van de tentoonstelling is het verhaal over selectieve onttrekkingen. Een maatregel om verdere verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan. Het zorgt ervoor dat een deel van het zoute zeewater dat meekomt met elke schutting van de nieuwe zeesluis, weer terug naar zee wordt afgevoerd. Dit voorkomt dat het water in het Noordzeekanaal te zout wordt en landbouw, natuur en de drinkwatervoorziening daar nadelige gevolgen van ondervinden.

SHIP is open voor individuele en groepen van woensdag tot en vrijdag en op zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Het boeken van een rondleiding met gids kan via www.ship-info.nl

Deel dit artikel