12 mei 2019

Blom investeert in CO2-neutraal vervoer over water

Met de introductie van Blom Green Development speelt het bedrijf nadrukkelijk in op de ambitie van de gemeente om binnenstedelijke distributie voor 2040 volledig CO2-neutraal te krijgen.

 

Omdat Amsterdam voor meer dan 20% uit water bestaat, zal een groot deel van de ambitie moeten worden gerealiseerd door transitie van traditionele stadsdistributie naar vervoer over water. Green Development wordt door Blom aangeboden volgens een 5-stappen:

  1. Vracht/transport exceptioneel groot of klein, pakketten, ruw of fijne bouwmaterialen komen vanuit zeeschip, binnenvaart, vrachtwagen aan bij één van de centrale werkpunten van Blom, waaronder bij Pier Afrika in de Coenhaven;
  2. Overslag- en opslag (overdekt) van (bouw) materiaal/goederen/pakketten;
  3. Transport van zwaar tot licht materialen/goederen met pontons, dekschuiten of beunbakken naar hoofdhubs (Westerdok en Oosterdok), subhubs in de binnenstad of andere bestemming;
  4. Overslag van (sub)hubs naar kleinere pontons, dekschuiten, beunbakken of elektrische boten (opslag ook bij kleinere subhubs per stadsdeel mogelijk);
  5. Overslag van kleinere subhubs naar kleine elektrische bestelbusjes/fiets/auto in de hele (binnen)stad van Amsterdam voor de last mile. 


Blom werkt nu twee jaar volgens dit stappenplan en boekte de volgende resultaten:
2017: reductie CO2-uitstoot 19.770 KG*
2018: reductie CO2-uitstoot 23.565 KG*
*) resultaten op basis van gebruik van BioFuel van SsynFuel Marine.

Blom Green Development
Blom Green Development is oorspronkelijk ontwikkeld voor het duurzaam aan- en afvoeren van ruwe of fijne bouwmaterialen en bouwstoffen naar en van de binnenstad van Amsterdam. Deze duurzame transport werkwijze is uitgebreid naar goederen, materialen, pakketten of anderszins dat de stad in gaat. Al sinds 2010 levert deze vooruitstrevende werkwijze minder vrachtverkeer op in Amsterdam. De CO2-uitstoot is gereduceerd in de Amsterdamse binnenstad. Blom Green Development is nauw betrokken bij nieuwe ontwikkelingen bij elektrisch varen en slepen en is tevens onderdeel van een technologiecluster i.s.m. onder andere TNO.

Iso 9001-2015
Om de leefbaarheid ook in de toekomst in Amsterdam te behouden is veiligheid ook één van de thema’s. Risico’s van bouwprojecten of vervoer van goederen en diensten dienen aan allerlei eisen te voldoen. Geen tot nauwelijks overlast voor de omgeving. Geen tot nauwelijks risico op ongelukken in de omgeving. Controleerbaar voor- en achteraf. Blom bv is Iso 9001-2015 hiervoor gecertificeerd, zodat opdrachtgevers weten dat dit onderdeel goed en veilig georganiseerd is.

Deel dit artikel