17 februari 2022

Cargill zet stap dichterbij emissievrij vervoer 

Het Amerikaans agro-industrieel concern Cargill zet als eerste bedrijf een elektrische pusher, inclusief vier duwbakken, in bij vervoer van cacaobonen van Amsterdam naar hun fabriek in Zaandam. Het bedrijf verduurzaamt hiermee de cacaoketen in Amsterdam.
De E-Pusher van KOTUG

De 100% elektrische E-Pusher die Cargill gebruikt is van KOTUG. Zij bieden een pasklare oplossing aan bedrijven die op zoek zijn naar een verdere verduurzaming van hun totale supply chain. De elektrische duwboot wordt gevoed door energie die is opgeslagen in verwisselbare containers. Een oplossing die de energietransitie en de modal shift van wegtransport naar waterwegen ondersteunt. De E-Pusher kan bakken met een lading van tot wel 4.000 ton duwen. 

Efficiëntie op en top 
De E-Pusher is modulair en schaalbaar wat de bouwtijd, ten opzichte van traditionele duw boten, met meer dan de helft terugbrengt. Naast de {Tijd verkorten}  wordt efficiëntie pas echt bereikt met de verwisselbare energiecontainer. Het vervangen van een container is een kwestie van minuten. Maar ook de optie om de verwisselbare container ‘s nachts op te laden is een uitkomst. Dit vanwege de grote kans op energie-overschot in het net.  

Verduurzaming Cacao 
Port of Amsterdam is blij met de komst van de E-Pusher. Het emissievrij vervoeren van cacao tussen de loodsen in de haven van Amsterdam en de fabrieken van Cargill in Zaandam is een positieve ontwikkeling. Het havenbedrijf heeft de ambitie een kilmaatneutrale haven te worden. Dus hoe minder emissies, hoe beter. Alma Prins, hoofd Cargo en Offshore bij Port of Amsterdam juicht de ontwikkeling toe en hoopt op meer vergelijkbare duurzame oplossingen. 

Deel dit artikel