3 juni 2020

Clipper Stad Amsterdam open voor publiek deze zomer

De Clipper Stad Amsterdam is vanaf september toegankelijk voor publiek. Het schip meert vanaf die maand af naast Het Scheepvaartmuseum. Op dit moment ondergaat het prachtige schip een zogeheten refit op de scheepswerf van Damen in Den Helder. Het grootscheepse onderhoud en de reparaties vorderen in hoog tempo. De komende tijd rondt men de werkzaamheden aan boord af, maakt het schip enkele proefvaarten en volgt een intensive training voor de crew.
Het droogdok van Damen in Den Helder loopt weer volg voor de Clipper Stad Amsterdam

Nieuwe energievoorziening
De afgelopen maanden lag de Stad Amsterdam in het droogdok in Den Helder voor een grootscheepse refit. De energievoorziening aan boord was één van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de onderhoudsperiode. De twee oude generatoren zijn vervangen voor kleinere sets die beter toegesneden zijn op het verbruik. Aan boord is een nieuwe hoofdmotor geplaatst, voorzien van een uitlaatgas behandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven. Met de nieuwe vuilwater behandelingsinstallatie op het schip wordt voldaan aan de toekomstige International Maritime Organisation (IMO) eisen. De tuigage, de techniek in de machinekamer en de kombuis zijn ook onder handen genomen. Als laatste grote project is het hele schip opnieuw geschilderd.

Trots
“Het moment dat je het schip weer ziet drijven geeft echt een bijzonder trots gevoel”, aldus Evert van Dishoeck, directeur van de Clipper Stad Amsterdam. “Voor ons was het echt ideaal dat we voor deze omvangrijke refit in Nederland terecht konden bij Damen Shipyards in Den Helder. De afgelopen maanden is er door de rederij, de werf en de bemanning intensief samengewerkt om tot een prachtig resultaat te komen, waar we straks trots op kunnen zijn. Hierbij in het speciaal nog even aandacht voor onze eigen internationale bemanning, die geheel zelfstandig de hele tuigage refit voor haar rekening heeft genomen.”

Deel dit artikel