19 juli 2019

Clipper Stad Amsterdam krijgt onderhoudsbeurt in Den Helder

De Clipper zal na de onderhoudsbeurt in Den Helder op SAIL 2020 te zien zijn. Tijdens de SAIL-out op 16 augustus vertrekt De Stad Amsterdam naar New York, waar het schip op 22 september 2022 zal aankomen
Clipper De Stad Amsterdam krijgt een onderhoudsbeurt bij Damen Shiprepair in Den Helder

De groene prestaties van het schip onder zeil maken de Clipper een ideale ambassadeur voor de ambitieuze SDG World Tour. Eerder was ze dat al voor de Beagle reis en de daaraan verbonden VPRO televisie documentaire in 2009. De SDG World Tour doet 17 locaties aan in twee jaar tijd. Op deze locaties worden 17 SDG initiatieven van de United Nations in de spotlight gezet en de best practices rondom deze doelen worden gedeeld. De Stad Amsterdam dient tijdens de tour als reizende academie; een platform waar kennisuitwisseling en dialogen tussen inspirerende mensen van verschillende achtergronden zullen plaatsvinden. Voordat de clipper vertrekt voor opnieuw een bijzondere missie, ondergaat ze een grootscheepste refit bij Damen Shipyards in Den Helder. De relatie tussen de Clipper en Damen gaat lang terug tot aan de bouw van het schip in 1995 – 2000.

Blij met Damen Shipyard
Evert van Dishoek, directeur van de Clipper Stad Amsterdam, is blij dat de rederij met deze grootscheepse refit op deze bijzondere locatie terecht kan: “Damen Shipyards Den Helder kan ons project goed accommoderen op de Oude Rijkswerf met de daar aanwezige dok capaciteit en ervaring op het gebied van scheepsbouw en systeemtechniek. Er zijn tevens goede voorzieningen voor dekwerkzaamheden en het werk aan tuigage. Deels worden deze werkzaamheden door onze eigen bemanning uitgevoerd. De Clipper wordt in dok twee gedokt en drooggezet en is tijdens de refit periode goed zichtbaar voor bezoekers van de Oude Rijkswerf.”

Clipper Stad Amsterdam ligt vanaf 18 juli bij Damen Shipyards voor een refit

Nieuwe hoofdmotor erin
De energievoorziening aan boord krijgt veel aandacht tijdens de onderhoudsperiode. De twee oude generatoren worden vervangen voor kleinere sets die beter toegesneden zijn op het verbruik. De hoofdmotor wordt vervangen door een nieuwe Caterpillar C32, die tevens wordt voorzien van een uitlaatgasbehandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven. Het schip krijgt een nieuwe vuilwaterbehandelingsinstallatie waarmee voldaan wordt aan toekomstige IMO* eisen. Naast het volledig overhalen van de tuigage, het werk aan dek en de techniek in de machinekamer krijgt de Clipper een nieuwe kombuis. Met deze optimalisatieslag wordt op diverse vlakken de kwaliteit verbeterd en aan toekomstige milieu eisen voldaan. Als laatste omvattend project wordt het hele schip opnieuw geschilderd.

Naar New York vanaf SAIL 2020
De Clipper vertrekt naar New York aan het einde van SAIL 2020 op 16 augustus. Planning is dat de Stad Amsterdam op 22 september in Big Apple arriveert.

De Stad Amsterdam tijdens de Sail-In Parade gezien vanuit de ADAM Toren. De Clipper zal te zien zijn op SAIL 2020. Foto ANP REMCO DE WAAL.
Deel dit artikel