24 februari 2021

Daling containeroverslag maar geen slecht jaar Port of Zwolle

De containeroverslag van Port of Zwolle (Kampen, Meppel en Zwolle) is vorig jaar met iets meer dan 26% gedaald tot 158.000 teu. De daling is voornamelijk het gevolg van de coronacrisis, zegt het havenbedrijf. “Ondanks de terugval is het, gezien de omstandigheden, geen slecht jaar geweest voor Port of Zwolle”, aldus Port of Zwolle CEO Jeroen van den Ende. In 2019 liet de haven nog een flinke groei in de containeroverslag zien; van 138.000 (2018) naar 201.000 teu (2019). Die groei was ver boven verwachting.
Port of Zwolle is een multifunctionele haven voor droge- en natte bulk, containers, stukgoed en projectcargo.

Containers
“De voornaamste oorzaak van de daling in containers is dat de productie in China stil kwam te liggen tijdens de eerste lockdown”, aldus Van den Ende. “Er was volgens het havenbedrijf geen aanvoer meer. Ook de sluiting van de retailwinkels in Nederland was van grote invloed. Producten die gekenmerkt worden als impulsaankopen werden niet meer gekocht en niet meer aangevoerd. Deze producten werden ook later niet meer extra ingevoerd om verkocht te worden. Het eerste halfjaar was gewoon een stuk minder en dat hebben we niet meer kunnen inhalen.” Ondanks de dalingen vindt Van den Ende dat de havens gezien de coronapandemie er ‘redelijk goed doorheen gekomen zijn’.

Jeroen van den Ende (Port of Zwolle): “Ondanks daling redelijk goed door de coronapandemie gekomen”.

Bulk
De overslagcijfers van bulk (de overslag van droge en natte bulk, stukgoederen en projectlading) zijn licht gedaald in 2020. In 2019 werd er nog 7 miljoen ton overgeslagen tegenover 6,4 miljoen ton vorig jaar; een daling van 8,5%. Port of Zwolle zegt zich dit jaar te richten op digitalisering van de binnenvaart en havengelden. Ook wordt ingezet op circulaire haven- en bedrijventerreinontwikkeling door het stimuleren van bijvoorbeeld recyclen of op een groene manier stroom op te wekken. Van den Ende: “Mijn verwachting is dat 2021 een beter jaar wordt, maar in hoeverre is wel afhankelijk van hoe de coronacrisis en de wereldeconomie zich gaan ontwikkelen.

Tweehonderd bedrijven
Port of Zwolle is een multifunctionele haven voor droge- en natte bulk, containers, stukgoed en projectcargo. Vanuit het havengebied Zwolle, Kampen en Meppel opereren dagelijks ongeveer tweehonderd bedrijven, die ervoor zorgen ladingen vanaf hier snel weer op weg zijn naar de vervolg- of eindbestemming.

Deel dit artikel