1 augustus 2023

Damen goes green: BAM realiseert mobiele walstroominstallatie

BAM Infra Nederland realiseert een mobiele walstroominstallatie voor Damen Shiprepair Amsterdam op het voormalige NDSM-terrein in Amsterdam Noord. Schepen die gerepareerd worden op de werf hoeven hierdoor geen gebruik meer te maken van dieselgeneratoren.

De mobiele walstroominstallatie die BAM Infra Nederland dit jaar bouwt voor Damen Shiprepair Amsterdam, kan op verschillende plekken over de werf worden ingezet. Dankzij deze mobiliteit is het praktisch om met deze installatie te werken, aangezien de aansluitingen bij alle schepen niet op dezelfde plek zitten.

Voordelen voor een prettigere woon- en werkomgeving
De twee speciale walstroomcontainers en het nieuw aan te leggen extra elektriciteitsnet zullen de schepen van stroom voorzien. Met behulp van een frequentieregelaar wordt het juiste spanningsniveau en frequentie (50 of 60 Hz) geleverd. Deze elektriciteitsvoorziening resulteert in een vermindering van CO2-, stikstofoxide- en zwaveloxide-uitstoot (NOx en SOx). Daarnaast zorgt de stillere installatie voor een aangenamere omgeving om in te wonen en te werken.

Harco Groen, HSEQ Manager Damen Shiprepair Amsterdam, over de voordelen:
‘Naast het terugdringen van onze eigen CO2-uitstoot, dragen we graag bij aan de decarbonisatiedoelstellingen van onze klanten. Met de aanleg van deze mobiele walstroominstallatie zorgen we ervoor dat het onderhoud aan schepen stiller, schoner en gezonder kan worden uitgevoerd door onze medewerkers en die van onze stakeholders.’

De walstroominstallatie is gepland om in het najaar van 2023 volledig in gebruik te worden genomen, waarmee een belangrijke stap wordt gezet richting een duurzamere toekomst voor Damen Shiprepair Amsterdam.

Deel dit artikel