7 juli 2020

De nieuwe Zeesluis zoekt een naam

De grootste zeesluis ter wereld in IJmuiden heeft nog geen naam. Jeroen Verwoort, havenwethouder van gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Rijkswaterstaat, roepen iedereen op om mee te doen en een naam in te sturen voor dit imposante bouwwerk. Het startschot van de naamgevingscampagne is 7 juli gegeven met de lancering van een video. Meedoen? Dat kan tot 4 augustus 2020 via de website van de gemeente Velsen

Uit alle inzendingen maakt de naamgevingscommissie van gemeente Velsen een selectie. Daarna kiest de jury die bestaat uit nabije buren van de zeesluis een top 5. Uiteindelijk kiest het college van de gemeente Velsen uit die top 5 de naam die de sluis straks draagt. De inzender van de naam die wordt gekozen, krijgt een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van de sluis in 2022.

Ook een naam insturen? Klik dan hier

De nieuwe zeesluis
Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt vanaf 2016 in IJmuiden gewerkt aan de grootste zeesluis ter wereld. De nieuwe sluis wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam enĀ  gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Volgens planning varen de eerste schepen begin 2022 door nieuwe zeesluis.

Deel dit artikel